Головні інтриги Олімпіади-2016: Зіркові війни проти комарів та безладу

Головні інтриги Олімпіади-2016: Зіркові війни проти комарів та безладу

Укрінформ
Надії українців пов’язані з фехтуванням, гімнастикою, боротьбою, стрільбою, веслуванням і легкою атлетикою 

Це перша Олімпіада в Південній Америці і далеко не перша, яка розпочинається на тлі організаційних та допінгових скандалів. Поряд з цим Ігри в Ріо приховують чимало спортивних інтриг. Від спроб Бразилії вибороти перше олімпійське золото у футболі до історичних перемог легендарних Майкла Фелпса та Усейна Болта.

Як бразильці впораються з організацією Ігор?

Зважаючи на бразильську схильність до безладу, спортсменам та гостям Олімпіади слід приготуватися до усіляких незручностей та проколів. Насамперед в перші дні. Західні ЗМІ вже пишуть, про транспортні проблеми, адже так і не запустили усі заплановані лінії швидкісного автобуса, а нове метро запрацювало практично без тестів.

Не все гаразд і з олімпійськими об’єктами. Велодром і тенісний центр прийматимуть змагання фактично недобудованими. Безліч дрібних недоробок й на інших локаціях. Оргкомітет попереджає, що в Ріо не буде такого комфорту як в Пекіні і Лондоні, бо довелося економити майже на всьому. Крім цього, туристам та журналістам вкотре нагадують про вуличну злочинність та можливі перебої з інтернетом.     

Чи зіпсує Олімпіаду вірус Зіка?

Поряд з організаційним хаосом в Ріо є ще одна проблема – комарі. Комахи, які переносять небезпечний вірус Зіка (провокує неповноцінність у новонароджених), добряче налякали спортсменів та гостей Ігор. Найбільш лякливими виявились тенісисти та майстри гольфу. Більшість зірок цих видів спорту до Ріо так і не приїхали.

Медики кажуть, що побоювання безпідставні. Вірус пішов на спад, а якщо накладати якісний захист від комарів, то ризик заразитися майже нульовий. На думку американських епідеміологів, в Ріо варто боятися на Зіка, а брудної води та випадкового сексу. Вочевидь останні заяви і змусили організаторів видати спортсменам рекордну кількість безкоштовних презервативів – 450 тисяч.

Як в Ріо зустрічатимуть росіян?

За словами Олени Ісинбаєвої (рекордсменка світу у стрибках з жердиною), російські спортсмени продемонструють в Ріо такі результати, що здригнеться увесь світ. Побачимо. А наразі світ до сих пір приходить до тями після подробиць російського допінг-конвеєру. Після масштабного розслідування олімпійська делегація наших сусідів зменшилась вдвічі, а російських легкоатлетів та важкоатлетів  взагалі не пустили на Ігри.

Дехто вважає, що подібний стрес лише підвищить мотивацію росіян на аренах Ріо. При цьому більшість прогнозує, що Олімпіада-2016 пройде під знаком потужного троллінгу спортсменів Росії. Акції обіцяють як ЗМІ так і групи вболівальників.

Хто запалить вогонь Олімпіади?

Традиційна інтрига церемонії відкриття – кому довірять запалити олімпійський вогонь. Інсайдери кажуть, що подібне право отримав легендарний Пеле. Буцімто його бачили останніми днями на стадіоні «Маракана» де і відбудеться сама церемонія.

Медіа пишуть, що вибір Пеле цілком логічний. Він обличчя Бразилії останніх 60 років. До того ж Пеле переніс останнім часом кілька серйозних операцій і подібна честь для нього це чудова підтримка. Якщо ж не Пеле, то слідом за ним бразильці готові побачити факел у руці знаменитого тенісиста Густаво Куертена.

Чи виграє Фелпс 19 олімпійське золото?

Єдиний в історії спорту 18-разовий олімпійський чемпіон американський плавець Майкл Фелпс виступатиме в Ріо на своїх п’ятих Іграх. 31-річний Фелпс повернувся у спорт після складного періоду в житті пов’язаного з алкоголем. Зараз він має намір довести усім і насамперед самому собі, що ще здатен на великі перемоги.

В Ріо «Балтиморська куля» виступатиме на трьох дистанціях – 100 м і 200 м батерфляєм та 200 м комплексним плаванням. Усюди у нього сильні конкуренти. Скажімо, в батерфляї Фелпса готові побити Чад Ле Кло з ПАР та угорець Ласло Чех. Не менш складно йому буде перемогти і в «комплексі», де свої чемпіонські амбіції у іншого американця Райана Лохте та молодого японця Косуке Хагіно.

Чи вибіжить Болт з 19 секунд?

Бог легкої атлетики Усейн Болт в черговий раз їде на Ігри переписувати історію. 30-річний спринтер з Ямайки шестиразовий олімпійський чемпіон має намір виграти в Ріо три золота – на 100 м, 200 м та в естафеті 4х100 м. Зауважимо, що головна мета Болта – фантастичний результат на двохсот метрівці, де він планує вибігти з 19 секунд. Нині світовий рекорд на цій дистанції 19,19.

Завадити Болту готові звісно ж американці, які в цьому сезоні показують кращі секунди. На 200 м наразі кращий результат у ЛаШона Меррітта (19,79). А на стометрівці у Болта одразу кілька конкурентів. Це і добре відомий американець Джастін Гетлін (9,8), і нова зірка світової атлетики француз Джиммі Віко (9,86).

Чи готова Іспанія зупинити Dream Team?

Два останні фінали баскетбольного турніру на Олімпіадах завершувалися перемогою чоловічої збірної США над іспанцями. 118:107 в Пекіні-2008 та 107:100 в Лондоні-2012. Швидше за все подібний фінал чекає на нас і в Ріо.

Американців і далі усі називають Dream Team, хоча дві головні зірки НБА Леброн Джеймс та Стефен Карри в Бразилію не поїхали. Втім, їх відсутність цілком компенсують інші постаті, які викликають захоплення усіх фанатів баскетболу – Кевін Дюрант, Кайрі Ірвінг, Кармело Ентоні, Клей Томпсон, Пол Джордж.

Незважаючи на гучні імена суперників іспанці на чолі з Пау Газолем та Ріккі Рубіо, кажуть, що готові зупинити «Команду мрії». Мовляв, нас не залякати і мотивації у нас набагато більше.

Чи стане нарешті Бразилія олімпійським чемпіоном з футболу?

Саме так, Бразилія ніколи не перемагала на Олімпіадах у футболі. Тричі «селесао» виходила у фінал і тричі програвала. Останній раз чотири роки тому в Лондоні, коли бразильці сенсаційно поступились Мексиці 1:2.

Нині господарі Ігор вважають це справою честі і зібрали в олімпійську команду усіх молодих талантів (Маркіньос, Феліпе Андерсон, Габріель Барбоза) та якимось дивом поцупили у «Барселони» на час Олімпіади самого Неймара.

В ідеалі в Ріо-2016 бразильці хочуть обіграти у фіналі принципового суперника Аргентину. Якщо ж ті до вирішальної гри не дійдуть, то готові здобути історичний титул проти інших фаворитів турніру – Німеччини, Португалії чи Колумбії.

Хто переможе в медальному заліку?

Суперечка за право називатися сильнішою спортивною державою планети знову розгорнеться між США та Китаєм. На думку аналітиків та букмекерів, перемогти мають американці. За їх прогнозами у США буде понад 40 чемпіонів Ріо-2016, а у Китаю – більше 30. За третю сходинку змагатимуться британці та росіяни, навіть попри усіх дискваліфікованих за допінг. Обидві країни націлені на 20 золотих медалей.

У першу десятку планують потрапити спортсмени Німеччини, Франції, Японії, Південної Кореї та Австралії. Цілком можливо, що більше ніж зазвичай виграють медалей і господарі Ігор бразильці. Україна зобов’язана потрапити у топ-20. Наша план – 23 нагороди, з них 6 золотих. Головні надії українців пов’язані з фехтуванням (Ольга Харлан), гімнастикою (Олег Верняєв), боротьбою (Жан Беленюк), стрільбою (Олена Костевич), веслуванням (Юрій Чебан) і легкою атлетикою (Богдан Бондаренко).

Святослав Василик

Фото: Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-