На Вінниччині створено обласний Центр національних культур

На Вінниччині створено обласний Центр національних культур

Укрінформ
На Вінниччині створено обласний Центр національних культур. 

Про це повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

    Голова Вінницької облдержадміністрації  Валерій Коровій, відкриваючи Центр, висловив подяку за те, що у нелегкий час представники різних національностей в України залишаються толерантними та підтримують один одного.

    «Як ніколи, кожен з нас сьогодні має розуміти, що підтримка та взаємоповага - це найбільша цінність для людини. Підтримуючи один одного і діючи спільно, ми рухаємось вперед. Відкриття подібного Центру свідчить про співпрацю між владою та представниками національних меншин, і спільно ми маємо долати ті виклики, що стоять перед суспільством. Адже сьогодні ми маємо докласти усіх зусиль для створення дійсно європейської держави», - наголосив Валерій Коровій.

    Ідея створити на Вінниччині Центр національних культур виникла ще у 2007 році, адже в області представлено понад 100 товариств національних меншин.

    «Ініціатором створення Центру виступила Рада національних товариств Вінниччини, але довго він залишався тільки мрією. Ми не мали постійного місця для зібрань, зустрічей і обговорень спільних проблем. Наразі він є, нам надали комунальне приміщення і виділили з обласного бюджету кошти. Сподіваємось, він посприяє тому, щоб всі національні спільноти гармонійно розвивались і жили в дружбі та злагоді», - повідомив Кочелаба.

    За його словами, Центр національних культур Вінниччини матиме статус громадської організації, а виділені з обласного бюджету кошти, - 65 тис. грн на рік, - дозволять ГО сплачувати за оренду приміщення та комунальні послуги.

    Наразі до роботи центру долучились більше двадцяти національно-культурних спільнот області, утім, доступні його ресурси усім таким об’єднанням. А саме, зала засідань, клас для вивчення мов національних меншин та репетиційна зала для фольклорних колективів тощо.

    Заклад проводитиме культурні та просвітницькі заходи, а одним з ключових його завдань стане налагодження зв’язків з українцями за кордоном. Адже упродовж останніх десяти років українська діаспора в різних країнах світу активізувалася, почали створюватися громадські формування, які пропагують українську культуру за межами України.     Довідково. У  Вінниці та 15-ти районах області активну роботу зі збереження і розвитку культури свого народу проводять 80 товариств, які об’єднують представників 17 національностей. Серед них польські, єврейські, циганські, білоруські, німецькі, російські, чеське, литовське, вірменське, грузинське, азербайджанське, грецьке, ассірійське, молдавське, гагаузьке, кримськотатарське, тюрксько-каракалпакське. Культуру своїх предків пропагують більше 40 національних творчих аматорських колективів області. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-