До уваги ЗМІ: інформація щодо протезування учасників антитерористичної операції

До уваги ЗМІ: інформація щодо протезування учасників антитерористичної операції

Укрінформ
Процедура забезпечення учасників антитерористичної операції технічними та іншими засобами реабілітації визначена постановами Кабінету Міністрів України від 05 квітня 2012 року № 321 та від 01 жовтня 2014 року № 518.

Учасники антитерористичної операції забезпечуються протезуванням через структурні підрозділи соціального захисту населення.

За новітніми технологіями та технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, учасники АТО забезпечуються протезуванням через Службу.

Служба організувала та забезпечила протезування за кордоном у 2015 році всім учасникам АТО, які фізіологічно були готові до його здійснення (які завершили лікування, яким здійснено первинне протезування).

Державним бюджетом України у 2015 та 2016 роках на протезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та технологіями виготовлення, які відсутні в Україні передбачено по 150,0 млн гривень.

У минулому 2015 році було забезпечено протезуванням 160 учасників антитерористичної операції.

У тому числі, Службою у 2015 році було організовано протезування виробами підвищеної функціональності за технологіями виготовлення, які відсутні в Україні, 11 учасникам АТО уНімеччині (“Otto Bock”) та в Італії (“Сorpora”). Про це постійно повідомлялося на сайті Служби.

У зв’язку з тим, що не всі учасники антитерористичної операції фізіологічно були готові до здійснення протезування, Служба ініціювала внесення змін щодо перерозподілу коштів, які не будуть використані за бюджетною програмою, на Фонд соціального захисту інвалідів, а також на військові формування для вжиття заходів щодо підвищення обороноздатності держави.

Як вже відомо, процес складного протезування за кордоном був розпочатий вперше в кінці 2014 року, але учасники АТО після тяжких поранень перебували на лікуванні і не були готові до протезування, а тому кошти за цією програмою (7 млн гривень) не були освоєні.

В той же час, з метою реалізації проекту складного протезування за кордоном, Службою спільно з Мінсоцполітики тричі вносились зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 518 щодо збільшення розміру грошової допомоги (постанови Кабінету Міністрів України від 04.02.2015 № 39, від 08.07.2015 № 465, від 12.08.2015 № 590, сума грошової допомоги збільшена до 2 192, 4 тис гривень, а в 2016 році – до 2 480,4 тис. гривень).

На цей час розпочато протезування в Україні 45 учасникам антитерористичної операції, перебувають на лікуванні та/або потребують здійснення первинного протезування 78 осіб.

Протягом 2016 року Службою планується здійснити складне протезування за кордоном орієнтовно 35-38 учасників антитерористичної операції.

На сьогодні готові до протезування три учасника антитерористичної операції, рішення по яким буде прийнято на найближчому засіданні експертної групи Служби.

Таким чином, незважаючи на певні складнощі і неузгодженості законодавчих актів, Служба організувала та забезпечила протезування за кордоном всім учасникам АТО, які фізіологічно були готові до його здійснення (які завершили лікування, яким здійснено первинне протезування).

З метою удосконалення механізму забезпечення протезуванням (ортезуванням) виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та за технологіями, які відсутні в Україні, учасників антитерористичної операції, Службою розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2014 р. № 117 і від 01 жовтня 2014 р. № 518”, який погоджено Мінсоцполітики та надіслано заінтересованим державним органам, яким передбачається, зокрема, механізм організації протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями в Україні.

Проект постанови розміщено на офіційному веб-сайті Служби в рубриці “Зв’язки з громадськістю/Громадське обговорення”

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-