Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Головна його ідея – побудова України

Головна його ідея – побудова України

Укрінформ
Євген Марчук, якому сьогодні виповнилося 75 років, — це унікальна постать у нашому політичному і державницькому сузір’ї.

Я бачив у ділі Євгена Кириловича і вчився у нього, бо для мене це був перший державницький досвід як міністра. Але і до того я чув про Марчука від Івана Дзюби. Мушу сказати, що унікальність Марчука полягає в тому, що він опинився всередині — в темряві спецслужб. І при цьому він не втратив людських рис.

Я маю багато свідчень про те, як Євген Кирилович залишався моральною людиною, перебуваючи в тому гебістському полі. Ми маємо той випадок, коли людина принесла свої професійні знання для служіння Україні. Питання побудови української розвідки і контррозвідки дуже болюче. Євген Кирилович відрізнявся тим, що будував українські служби і намагався свій патріотизм ввести в русло побудови української державності.

Марчук має ідею, і головна його ідея — це побудова України.

Євген Кирилович пройшов практично всі щаблі державницьких посад від директора контррозвідки до міністра оборони і голови уряду. Тобто він достеменно знає всю технологію спецслужб і тих органів, які мають служити Україні й бути щитом і мечем української держави. Він вніс до них і досвід, і знання блискучого юриста.

Крім законів, важливим у його роботі є побудова військового сектору і налагодження відносин з НАТО. Тут особливо приємно, що ми з ним співпрацюємо в межах руху «Україна в НАТО».

Була спроба прибрати Марчука з політичної сцени. Він дуже стримана людина, як будь-який розвідник та контррозвідник. Марчук часто не коментує, загадково посміхається. Але я вважаю, що Євген Кирилович прекрасно знає, що саме сталося з ним під час аварії після виборів 1999-го. Тоді я був шокований, бо розумів, постать якого масштабу ми маємо.

У Канаді, де я очолював Посольство України,  мені українці говорили, що Україні потрібен президент-генерал. Бойовий генерал, а не директори заводів. Ці люди уявляли собі владу в Україні як сильну і некорумповану. І саме тому вони робили ставку на генерала армії Марчука.

                           
Фото Олени Худякової (Укрінформ)
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-