Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

В Україні почалася передвиборча кампанія

В Україні почалася передвиборча кампанія

Укрінформ
Протягом кількох останніх днів політичний дискурс в Україні наповнився новим, але доволі очікуваним контентом.

Відпочивши під час новорічних свят, політики з новими силами взялись, не гребуючи засобами та незважаючи на послідовність своїх дій, відривати якомога більший шматок від пирога хиткої соціально-політичної кон’юнктури.

Зокрема, глава уряду спільно із соратниками по партії несподівано переключив риторику з проведення реформ на конституційний процес, який, згідно з самою Конституцією, його мало стосується. І це при тому, що у сфері відання прем’єра справи, м’яко кажучи, невтішні. Однак в опозиції сьогодні перебувати значно комфортніше і куди більш перспективно, відтак тему для опозиційних розмов довелося позичати з чужої парафії.

«Батьківщина» завзято вимагає нового уряду і перевиборів до парламенту, але не хоче виконувати взяті на себе коаліційні зобов’язання. Зокрема, Юлія Тимошенко відмовилася виконувати функції координатора парламентської більшості, що передбачено текстом коаліційної угоди. Популістські маніфести про зниження комунальних тарифів уже не такі прибуткові з точки зору симпатій електорату, тому політсила вирішила взятися за експлуатацію теми референдуму щодо конституційних змін. Цю ж піар-кампанію «Ми з народом!» відтепер активно використовують і в «Народному Фронті», і в «Радикальній партії». 

«Самопоміч» взагалі вирішила пограти в загадкові політичні ігри, прихована ідея яких, очевидно, полягає в розширенні свого впливу у Верховній Раді та присутності в уряді завдяки методам шантажу. Так, напередодні минулих вихідних партія мера Львова прийняла рішення відкликати свого міністра з уряду через корумпованість і непрофесійність Кабміну. Це в той час, коли експерти та й самі представники «Самопомочі» називають керівника Мінагропроду Олексія Павленка одним з найефективніших міністрів чинного уряду.

Враховуючи сказане, виникає справедливе запитання: як все це стосується реформ, законодавчої роботи і відновлення територіальної цілісності України? Очевидно, що ніяк. Те, що відбувається, - це явна передвиборча кампанія в умовах, коли країна потребує консолідованої роботи влади на результат, коли вирішується майбутнє окупованих територій і доля національного суверенітету.

Швидше за все, популісти доведуть свою справу до кінця і дохитають ситуацію до перевиборів. А суспільство обиратиме з-поміж політиків, які замість того, щоб пропонувати реалістичні альтернативи повернення територій і оновлення конституційного ладу країни, у вирішальний момент нашої історії дбають про свій партійний імідж і передвиборчий рейтинг.
 

* Точка зору автора блог-виступу в рубриці «Громадська платформа» може не завжди збігатися з позицією редакції.
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-