Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Спецпідрозділи треба негайно ввести в рамки закону

Спецпідрозділи треба негайно ввести в рамки закону

Укрінформ
Терпінню людей є межа, можливий потужний протест. У такій ситуації правоохоронні органи можуть повестися по-різному.

Ще під час Майдану я подав судовий позов з приводу незаконного застосування "Беркута" у Києві. У березні 2014-го суд виніс рішення. По-перше, суд визнав, що влада не мала права стягувати до Києва спецпідрозділи з регіонів. По-друге, не мала права застосовувати зброю проти мирних громадян. По-третє, що "Беркут" створено незаконно. Бо визначати структуру й функції силових відомств повинен парламент законом (так записано в Конституції), і ніхто з міністрів-силовиків не має права своїм наказом створювати власні міні-армії (спецпідрозділи), яким надається право застосовувати зброю проти громадян. На жаль, незважаючи на те судове рішення, за два роки після Майдану змін не відбулося: у МВС, СБУ, Управлінні держохорони, як і раніше, триває практика створення не законом, а відомчим наказом спецпідрозділів типу "беркутів", "альф", "омег", "оплотів". Усе це за межами правового поля.

Які функції спецпідрозділів? Що допускається при масових заворушеннях і провокаціях? Який порядок застосування зброї? Відповіді на ці питання мають лягти в основу законів. Цього не зроблено жодним силовиком після Майдану. Від того, що "Беркут" перейменовано в КОРД, суть не змінюється. Спецпідрозділи створено незаконно. Системна проблема не вирішена. Що ставить під загрозу і громадян, і бійців спецпідрозділів.

Як поводитися поліцейським у випадку критичної ситуації? Думати. Уважно вивчати наказ про порядок застосування зброї. І ще — завжди є право не виконувати злочинний наказ, закріплене в Конституції і військових статутах.

Питання про те, де лінія розмежування між правом громадян на протест і застосуванням зброї, — ключове. Саме тому важливо дати на нього відповідь не у відомчих наказах міністрів — у законі!

Широке обговорення законопроекту, експертні висновки й рекомендації Венеційської комісії допоможуть ввести у чіткізаконні рамки всіх — громадян, владу і правоохоронців.
 

* Точка зору автора блог-виступу в рубриці «Громадська платформа» може не завжди збігатися з позицією редакції.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-