16 серпня. Пам’ятні дати

16 серпня. Пам’ятні дати

Укрінформ
В США – День пам’яті Елвіса Преслі. Елвіс Преслі (1935-1977) - один з найбільш впізнаваних і популярних музикантів Сполучених Штатів Америки, «король рок-н-ролу», кіноактор і каратист.

В США – День пам’яті Елвіса Преслі. Елвіс Преслі (1935-1977) - один з найбільш впізнаваних і популярних музикантів Сполучених Штатів Америки, «король рок-н-ролу», кіноактор і каратист. На його честь щорічно 16 серпня в місті Мемфіс (штат Теннесі) проводиться День пам'яті. Сюди вже 38 рік поспіль з'їхались тисячі людей, щоб відвідати маєток Грейсланд, де жив Елвіс. Незважаючи на траурну дату, святкування проходить пишно. Традиційно проходять конкурси двійників Преслі, протягом яких виконуються всі його пісні. З 1983 року в рамках Дня пам'яті Елвіса Преслі проводиться триденний турнір з карате, який закінчується саме 16 серпня врученням переможцям призів з ініціалами «короля рок-н-ролу». Елвіс Преслі й досі вважається одним з найпопулярніших музикантів світу. Про це говорить кількість проданих платівок: до його смерті було продано 500 мільйонів платівок, а через сім років ця цифра досягла 1,5 мільярда.

Події дня:

70 років тому (1945) у Москві були підписані Договір про радянсько-польський державний кордон і Угода про відшкодування збитків, заподіяних німецькою окупацією. Згідно з цією угодою кордон між СРСР і Республікою Польща встановився вздовж т. зв. «лінії Керзона» з відхиленням від неї у деяких місцях від 5 до 8 км на користь Польщі. Радянська сторона поступилася на користь Польщі додатково територією на північ від Рави-Руської до річок Буг, Солокія глибиною до 30 км. В межах Польської Республіки залишилися українські етнічні території – Холмщина, Підляшшя, Посяння, Лемківщина. Документ набув чинності після обміну ратифікаційними грамотами у Варшаві 5 лютого 1946 року.

55 років тому (1960) Кіпр проголошений незалежною республікою. Цього дня була ухвалена Конституція Республіки Кіпр.

55 років тому (1960) заснована Міжнародна академія астронавтики - міжнародна громадська організація, що об'єднує провідних вчених і інженерів в галузі космічних досліджень.

Ювілеї дня:

370 років від дня народження Жана де Лабрюйєра (1645-1696), французького письменника, сатирика-мораліста, члена Французької академії. Автор книги «Характери, або Звичаї цього віку» (1688), у якій показав життя Франції ХVІІ століття.

235 років від дня народження Гаджі Зейнал-Абдін Ширвані (1780-1838), азербайджанського географа і етнографа. Близько 40 років провів у мандрівках, відвідав країни Близького Сходу, Африки. Написав 3 географічні праці, що містять відомості про природу, господарство та історію відвіданих країн.

170 років від дня народження Габріеля Ліпмана (1845-1921), французького фізика, лауреата Нобелівської премії з фізики (1908) за створення методу кольорової фоторепродукції, заснованої на явищі інтерференції світла.

 155 років від дня народження Жюля Лафорга (1860-1887), французького поета-символіста, одного із зачинателів вільного вірша у Франції.

95 років від дня народження Чарлза Буковскі (1920-1994), відомого американського письменника і поета. Автор книг оповідань «Історія одного божевілля», «Нотатки старого цапа», «Найвродливіша жінка в місті», романів «Поштамт» (у 2008 р. уперше вийшов український переклад роману), «Жінки», «Хліб із шинкою», «Макулатура», збірок віршів. Глава французького екзистенціалізму Жан Поль Сартр (1905-1980) вважав його «кращим поетом Америки». Його проза лаконічна, жорстка (цинічна), позбавлена метафор і алюзій, слова і абзаци короткі, стиль – телеграфний, гумор – «раблезіанський». «Анархічна сатира у пластиковому світі», - так охарактеризував його творчість один з дослідників. Інколи Буковскі порівнювали з Гемінґвеєм. Останній значиться у списку (досить короткому) улюблених письменників Буковскі. Крім нього там є Селін, Неруда, Селінджер, Кнут Гамсун – суто чоловіча компанія. Твори Чарльза Буковскі (як власне і його персона) й по сьогодні не втрачають своєї популярності. Їх вивчають, пишуть наукові роботи, знімають фільми. Поволі бунтар, анархіст і палкий шанувальник Бахуса зміщується ближче до орбіти класиків.

85 років від дня народження Василя Степановича Гвоздецького (1930), українського вченого в галузі зварювання. Коло наукових інтересів – фізичні явища у зварювальній дузі та плазмі високого та низького тиску, а також розробка нових способів, технологій та обладнання для зварювання та термічної обробки металів та живих тканин. Співробітник Інституту електрозварювання ім. О.Є. Патона.

45 років від дня народження Світлани Михайлівни Готфрід  (Лисянська; 1970), української спортсменки (боротьба самбо, дзюдо), заслуженого майстра спорту з самбо. Володарка Кубка світу (1999), бронзова призерка чемпіонату світу 1998 року та срібна призерка чемпіонату Європи 1992 і 1997 рр., срібна призерка чемпіонату світу 2000 року.

Роковини смерті:

310 років з дня смерті Якоба Бернуллі (1654-1705), швейцарського вченого-математика. Належить до родини відомих швейцарських учених ХVІІ-ХVІІІ століття, що дала світові видатних математиків. Разом з братом Йоганном заклав основи варіаційного числення.

115 років з дня смерті Жозе Марії Еса де Кейроша (Еса ді Кейруш) (1845-1900), португальського письменника, дипломата, одного з найбільших представників критичного реалізму в португальській літературі. Справив помітний вплив на реалістичний роман ХХ ст. у Португалії і Бразилії. Автор романів «Злочин падре Амаро», «Кузен Базіліу», «Реліквія», «Листування Фрадіке Мендеса» та ін.

40 років з дня смерті Володимира Петровича Куца (1927-1975), видатного українського легкоатлета, заслуженого майстра спорту. Перший олімпійський чемпіон серед радянських легкоатлетів (1956) у бігу на 5000 м і 10 000 м; чемпіон Європи 1954 р., СРСР у 1953-1957 рр. Рекордсмен світу у 1954-1965 рр. у бігу на ці дистанції.

Всеволод Нестайко

Роковини смерті Всеволода Зіновійовича Нестайка (1930–2014), відомого українського дитячого письменника, автора «Тореадорів з Васюківки», «Одиниці з обманом», «Пригод Робінзона Кукурузо» та багатьох інших чудових творів для дітей. Неперевершений майстер казки та пригодницької літератури, твори якого перекладені двадцятьма мовами світу - від англійської до бенгалі. За книгу «Тореадори з Васюківки» у 1979 році рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури ім’я автора занесено до «Особливого Почесного списку Г.Х. Андерсена».

В матеріалі використані фото: wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-