Олександр Єфремов. На свободу з «чистою совістю»?

Олександр Єфремов. На свободу з «чистою совістю»?

Укрінформ
Генпрокурор Шокін напередодні сказав, що Єфремову оголошено підозру у службових зловживаннях та підробленні, але "є й інші статті"

І знову Печерський суд. Казенний дім української опозиції часів Януковича. Журналістів на засідання щодо обрання запобіжного заходу для затриманого Олександра Єфремова в будівлю пускають без питань. За останні п'ять років після обрання Януковича нас тут уже всі знають. Та й ми тут уже все знаємо. Ось, наприклад, перший поверх. Конвойна. Тут у період Януковича допитували Іващенка, який лежав на носилках. Щоб у зал суду його не заносити - лежачого. Наліво - зал засідань, де судили Діденка. А трохи далі коридором - зал засідань, де судили Луценка. На другому поверсі судили Тимошенко. Ну, другий - практично ВІП-поверх туди дипломатів ходило-переходило, там уся фракція збиралася.

Я підходжу до «залу Луценка» і бачу там Михайла Добкіна.

- Прийшли підтримати Олександра Сергійовича? - Запитую.

- Так.

- В'язням прийнято співчувати, - зітхаю я, - але мені це важко, щойно подивилася квітневе відео, як у Луганську роздають гроші сепаратистам після захоплення ними СБУ. Кажуть, Єфремов сепаратистам заплатив.

- Не думаю, що це правда.

Зал засідань відкривається. Журналісти заходять. Я сідаю на лавочку з членами «Оппоблоку». Їх небагато, Добкін, Воропаєв, Бахтєєва, Долженков, Королевська - прийшла підтримати по-земляцьки. Ми чекаємо, поки приведуть Олександра Єфремова.

Олександр Долженков охоче коментує звинувачення.

- Розумієте, Олександру Єфремову інкримінують порушення регламенту при голосуванні законів, які ви назвали диктаторськими. Знайшли винного. Він що, був спікером чи віце-спікером?

- Ну, Олександре Валерійовичу, - перебиваю я його, - Аль Капоне посадили за несплату податків, оскільки довести його причетність до мафії було неможливо. Мери Луганщини та Ландик на всю країну свідчили, що він фінансував сепаратистів, референдум, захоплення СБУ.

- Звинувачення за несплату податків Аль Капоне поліції вдалося довести, - відповідає депутат, - а підроблення Єфремова довести не зможуть, це не його компетенція, підписувати - не його обов'язок. Якщо говорити про сепаратизм. Тоді нехай його притягнуть за цими звинуваченнями. Підготують доказову базу і подають в суд.

До зали засідань заводять Олександра Єфремова. Як покаже час, потужна охорона, що супроводжувала його, виявилася немарною.

Він був затриманий 14 лютого. Новий генпрокурор Віктор Шокін напередодні описуваного засідання сказав журналістам, що йому оголошено підозру у службових зловживаннях та службовому підробленні, але "є й інші статті", за якими перевіряється діяльність Єфремова. Він підозрюється у "зловживанні службовим становищем при обтяжуючих обставинах" і "службовій підробці" при прийнятті диктаторських законів. Нагадаємо, що тоді голосували підняттям рук, за відсутності більшості в парламенті.

Поки Олександр Єфремов освоюється у прозорій клітці-стакані, Добкін залазить на лавку і махає йому рукою. Бахтєєва тримає в руках кульочок із ліками.

- Він весь червоний, - говорить вона Наталії Королевській, - тиск, напевно. - Йому треба виміряти тиск і передати ліки.

На Тетяну Бахтєєву були звернені всі камери. Вона не соромиться, повторює слова про політичне переслідування і несправедливість затримання.

- Думаєте, захочуть посадити? - стурбовано запитує мене.

- Не знаю, а навіщо він сепаратистам платив? - підтримую я розмову.

- Так це ж не він.

- А мер Стаханова каже, що він фінансував. І Володимир Ландик теж так каже.

- Вони там усі один з одним конфліктують. Не можна ж усе слухати. Подумайте, скільки грошей потрібно, щоб таке провернути. У нього таких коштів немає. І він тут у Києві сидить з червня. Ви думаєте, він би не втік, якби був винен? - запитує вона.

Бахтєєва просить у помічника ручку і пише щось на папері.

Поруч сидить чоловік Королевської та пише смс-ку якомусь Віті.

Я підглядаю, що пише Бахтєєва. У мене закрадається думка, що в камеру можуть передати листа Олександру Сергійовичу від Віктора Федоровича з описом світлого майбутнього в разі, якщо він набалакає зайвого з приводу явок, рахунків, паролів. Але тут же засоромилася своїх підозр: лікар Бахтєєва акуратно записує дозування ліків для Єфремова.

Починається розгляд. Олександр Єфремов розповідає, що любить країну, що вся його сім'я законослухняна, і він ніколи не ховався від слідства. Прокурори наполягають, що він створив злочинну групу з нардепами Калєтніком та Олійником, щоб змусити прийняти закони, які порушують права людини.

Я слухаю голос захисту і з жалем розумію, що шансів залишити його під арештом у судді не буде. У справі про підробку документів при підрахунку голосів при голосуванні за закони 16 січня дійсно розшукуються колишній перший заступник спікера парламенту Ігор Калєтнік і екс-глава Лічильної комісії Володимир Олійник. Саме вони були ключовими фігурами на засіданні Верховної Ради 16 січня 2014 року. Єфремов був заступником фракції, його вина формулюється не надто чітко. Мотиви до затримання напорюються на його, здавалося б, щирі заяви, що я, мовляв, весь тут, ніколи не піду, не виїду.

- Я розумію, що зараз є запит суспільства на те, щоб розпинати колишніх регіоналів, але давайте ж якось по закону, - говорить напівпошепки мені Королевська.

- Наталіє Юріївно, у вашому Луганську ви знаєте кожен камінь, кожен кущ, де кожен чиновник - людина Єфремова. Невже ми повіримо, що всі сепаратистські штурми обійшлися без його участі? Ну, ви ж місцеві еліти, і діти, і господарі цього краю. - Кажу я політику, з якою ще до війни робила інтерв'ю і в якій бачила якусь перспективу. - Хіба він жертва, а не винуватець?

- Хай усе буде прозоро. Нехай доводять його причетність до цих злочинів, а не придумують, за що б таке посадити. Тільки не треба нас огульно звинувачувати. Я в Луганську вже ворог номер один. Моє фото на кожному стовпі, як пособниці хунти. Не знаю, чи зможу поїхати на могили бабусь, коли будуть поминальні дні. Неправильно, це коли нас за одним листом нардепа викликають у ГПУ.

Олександр Єфремов активно коментує звинувачення. Каже, що суми на заставу у нього немає, що всі його заощадження зберігалися в Луганському банку, де все зараз заблоковано.

«Не знаю, що ЗМІ пишуть про мої величезні кошти, але це неправда, весь мій статок - у моїй декларації», - прибіднюється колишній господар Луганщини, який наприкінці грудня купував на альпійському курорті шампанське по 140 євро за пляшку.

Засідання триває недовго. Суддя йде до нарадчої кімнати. Михайло Добкін, відчувши слабкість звинувачення, дає коментарі, у дусі, що все це політичні переслідування, що за такою ж схемою садили його: спочатку як би правоохоронні органи не докладали зусиль, щоб його знайти, а потім говорили, що він ховається. Добкін випромінює впевненість, що Єфремова відпустять, і що гроші на заставу знайдуться.

У перерві дзвоню Олесю Донію. Саме він із парламентської трибуни оголошував, що Єфремов платить сепаратистам.

- Так, я пам'ятаю свій виступ. Я говорив про те, що Єфремов фінансує ці сепаратистські акції, оскільки це ж із трибуни говорив єдиний незалежний нардеп з Луганщини Валерій Мошенський. Мошенський сказав, що весь сепаратистський бунт - справа рук Єфремова. І я вважаю, що Генпрокуратура давно повинна була цим зайнятися. Саме це, а не закони 16 січня - основний предмет інтересу щодо Єфремова.

Я набираю телефон Валерія Мошенського, який так сміливо вимагав розслідувань щодо Єфремова ще півроку тому, але номер недоступний.

Мені важко зрозуміти, чому ГПУ вирішила розслідувати саме закони 16 січня. Я лояльна до своєї держави, але мені не хотілося б, щоби Єфремов сів за надуманим звинуваченням.

Після брифінгу Добкін іде, оголошуючи, що шукатиме гроші на заставу. Підходить Наталія Королевська.

- Його ж судять у тому ж приміщенні, де Колесникова судили? - Запитує вона.

- Начебто так, і Луценка, - відповідаю я.

Суддя зачитує вирок, оголошуючи, що готова випустити підсудного (який завдав важкого репутаційного удару парламенту України) під заставу в 3,6 мільйона гривень, «Оппоблок» позаду починає приклацувати язиками від робленого обурення. Мовляв - багато. Тетяна Бахтєєва покірно каже мені: будемо збирати. А я, незважаючи ні на що, відчуваю полегшення. Я б хотіла, щоб за сепаратизм садили за звинуваченням саме у сепаратизмі.

Щоб були чіткі звинувачення і бездоганний судовий процес.

А не накручували щось інше. Бориса Колеснікова, який був причетний до сепаратизму, звинувачували в тому, що він незаконно придбав акції кафе, і справа розсипалася.

Інше питання, чи можна довести участь у фінансуванні сепаратизму. Я не встигла про це подумати.

- Сволота, будь ти проклятий, через тебе я з дітьми бовтаюся дев'ять місяців тут у Києві, ти Донбас спочатку розікрав, а потім зруйнував. Ти мільярди вкрав, а тебе за три мільйони відпускають, - увірвався в зал чоловік. - Я - луганчанин. У мене четверо дітей.

Те, що він - луганчанин можна було не сумніватися. Ми вже навчилися упізнавати цей характерний акцент.

Він рветься до Єфремова, але Єфремова, взявши у щільне кільце, виводять.

- Хто ви?

- Мене звуть Григорій Пригеба. Я активіст із Луганська. Його тітушки зривали наші мітинги, навіть коли Нігояна і Жизневського вбили, це все на відео є. Чому б їм не взяти всіх депутатів різних рівнів Партії регіонів, їх сотні бовтається по Києву, і вони всі дадуть свідчення на нього. Всі ті, хто робили сепаратистські движухи на Донбасі (депутати районної та обласної ради), зараз у Києві. Ми знаємо, що на сесії облради в Луганську, де нібито під страхом змусили визнати нелегітимність Турчинова, напередодні Харіним і Клінчаєвим, людьми Єфремова, звозилися «бабки» і роздавалися в «Баккарі» (є таке кафе – ред.). Люди Єфремова навезли гопоти, були російські місіонери, всі вони спонсорували антимайдан. Які вам потрібні докази? Все в Інтернеті є.

Прийшовши до редакції, я набираю ім'я останнього візитера суду. Він не обманув. Він і справді патріот Луганщини, за першою освітою - штурман, громадський активіст. Я не знаю, хто його прислав до суду. Правоохоронці, які розуміють, що так грубо прокололися з першою справою про «закони». Чи він сам прийшов, сказав, що прочитав про суд в Інтернеті.

Але він з'явився доречно. В унісон моєму питанню: здобути докази фінансування сепаратистів не так уже й важко, було б бажання.

Якщо Генпрокурору це справді потрібно. І якщо Єфремов не виїде з України, скориставшись заставою.

Лана Самохвалова, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-