Чому не працює закон про кредитні «канікули» для військових?

Чому не працює закон про кредитні «канікули» для військових?

Укрінформ
Бійців АТО «дістають» банки. Вони розповідають, що змушені відбиватися від колекторських контор...

Бійців АТО «дістають» банки. Вони розповідають, що змушені відбиватися від колекторських контор, хоча  на початку червня набув чинності закон, який  передбачає для них  кредитні «канікули». У Нацбанку на це відповідають, що регулярно надсилають листи комерційним банкам з рекомендаціями не нараховувати відсотки. Чому фінустанови ігнорують закон - з`ясовував Укрінформ.

Банки читають закон по-різному

Микола Михайленко з березня служить в медичній роті Першої танкової бригади. До мобілізації був приватним підприємцем і має кредити у п`яти банках. Розповідає, що надіслав банкам рекомендовані листи з копіями військового квитка та письмовою заявою з проханням відтермінувати погашення кредиту до його демобілізації. «Якщо в травні-червні дзвонили банки, то зараз більше колектори дзвонять. Я, в основному, їх посилаю. В «Укрсоцбанку», де у мене машина в кредиті, пропонували відстрочку на півроку, але для цього потрібно приїхати і підписати новий договір. Нещодавно я був у відпустці і заїжджав у банк, але вони сказали, що моєї присутності недостатньо і повинна приїхати іще дружина,  бо попередній договір ми підписували удвох. Я не зміг її привезти, бо вона в декреті і перебувала у сусідній області в тещі. Договір не підписали і зараз мені дзвонять колектори і вимагають сплатити кредит», - поскаржився Михайленко.

 Програма для мобілізованих клієнтів в «Укрсоцбанку» існує. Але умови  прописали таким чином, що без особистої  участі військового  чи його довіреної особи отримати відстрочку неможливо.

Як показує практика, солдати, які беруть участь в АТО,  часто просто не в змозі приїхати.  Та й не зобов`язані, стверджує адвокат Ростислав Кравець, який спеціалізується на банківському праві: «В законі немає таких правил, банк сам прописав ці умови». Кравець розповідає, що до нього продовжують звертатися мобілізовані з проханням допомогти вирішити проблеми з банками. Як правило, після втручання  проблеми вдається  залагодити. Але у практиці адвоката траплялися випадки, коли  і в суді доводилося відстоювати інтереси учасників АТО.            

Міноборони та Нацбанк розводять руками                          

Проблему з відстрочками по кредитах у бійців АТО визнають і в Мінооборони, яке було ініціатором  внесення змін до Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".  Представник юридичного департаменту відомства Леонід Чуприн розповів, що у них сподівалися на пряму дію закону. Але наразі констатують: закон не працює.

«Я - діючий полковник юстиції, який повернувся два тижні тому з АТО. Маю кредитний договір і можу сказати, що  пеня і штраф нараховуються», - зазначив Чуприн. Він додав, що особисто готував лист Генерального штабу до Нацбанку з проханням врегулювати проблеми з комерційними банками, однак відповіді не надійшло.

У Нацбанку своєї вини у різних підходах банків до кредитів бійців АТО не бачать. Прес-секретар установи Інна Гордієнко розповіла, що у травні, до набуття чинності закону, банкам розсилали електронні листи з рекомендаціями не нараховувати військовим пені за кредити. Зараз, коли закон діє, подібних непорозумінь траплятися не повинно, вважає вона: «Нацбанк вже ні при чому. Закон набув чинності і банки не мають права нараховувати пеню. Якщо вони це роблять, то потрібно звертатися до банків і вони мають на це реагувати».

 Кабмін не розробив єдиних правил

Чимало скарг на недобросовісні банки від бійців АТО та їх родичів отримують у  громадській організації «Український суспільно-правовий рух: демократія через право». «Дзвінки з банків та колекторських контор солдатам на передову - це верх цинізму. Чому боєць, який знаходиться в зоні АТО і думає,  виживе він чи ні, повинен наймати адвоката і доводити банку, що він воює? З моменту мобілізації потрібно передати в банк документи, які це засвідчують. У них є кредитна справа на людину, на ній потрібно ставити відмітку «не турбувати» -  вважає представник огранізації Наталія П`ятибрат.

ЇЇ колега Дмитро Димов розповідає, що був випадок, коли чоловік позичив в банку гроші на військове спорядження та бронежилет, аби піти добровольцем. Потім йому на передову дзвонили з банку і питали, коли він збирається повертати борг.

Чому банки по-різному ставляться до кредитів військових?  Основна причина - це відсутність єдиних правил поводження з такими кредитами.  Адже закон ухвалили, а процедури реалізації немає. Тому банки  діють на власний розсуд і по своїй совісті, пояснює П`ятибрат.

Хто відровідальний за це? Відповідно до закону, Кабмін мав у тримісячний термін привести у відповідність до закону нормативно-правові акти, простіше кажучи, розробити  для банків порядок  поводження з кредитами військових.  Термін сплив, але, як вважають активісти руху, результату не отримали. Громадська організація  подала позов до Окружного адмінсуду з проханням зобов`язати уряд розробити для банків згадану процедуру.  Нещодавно суд ухвалив рішення, яким зобов`язав Кабмін забезпечити право військовослужбовців на відстрочку при оплаті кредитів. 

На цей раз активісти мають намір запропонувати уряду створити робочу групу для розробки  порядку для банків, оскільки впевнені: так буде надійніше.

Алла Шершень

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-