Христинівщина: історія та сучасність маленької батьківщини

Укрінформ
Один із найживописніших районів Черкащини - Христинівський - відзначає своє 90-річчя.

Один із найживописніших районів Черкащини - Христинівський - відзначає своє 90-річчя.

Найімовірніша з легенд про походження Христинівки стверджує, що назва пішла від перехрестя Чумацького та Торговельного шляхів. Інша - що був у цьому затишному місці шинок, який тримала красуня Христина. Про неї розповідали подорожні й прагнули зазирнути туди не лише "на чарчину", а й помилуватися вишуканістю господині. Ще одна з версій говорить про присутність у ті часи осередку християнства, який зберігався серед язичників і кочівників.

Самі христинівчани стверджують, що назва їхнього містечка має коріння від слова "перехрестя", і свято вірять, що на перехресті шляхів знайшли своє місце щастя й удача, любов і радість, які дали життя та процвітання усім його мешканцям.

Дещо про історію

Вперше в історичних джерелах Христинівка згадується у 1574 році. Кримські татари кілька разів руйнували укріплення, але невеличке поселення відбудовувалося знову й знову. Не оминула Христинівку й Національно-визвольна війна українського народу 1648-1654 років під проводом Богдана Хмельницького. А в селі Розсішки, у кількох кілометрах від самого містечка, народився один із керівників Коліївщини Іван Гонта, якому нині при в'їзді в місто відкрито єдиний в Україні пам'ятник.

Минули часи. Побудова у Христинівці наприкінці XVIII сторіччя залізничної колії дала поштовх для стрімкого розвитку населеного пункту. З'явилася промисловість. Донині працює побудований у 1843 році цукровий завод та деякі інші підприємства.

У 1923 році повітове містечко Христинівка Уманської волості Київської губернії стало районним центром. А 7 квітня 1954 року було утворено Черкаську область, до складу якої увійшов Христинівський район.

З 1931 року з'явилося в районі і власне друковане видання - місцева газета "Колгоспник Христинівщини", яка згодом стала "Трибуною Хлібороба" та виходить дотепер.

Сьогодення

Нині попри всі труднощі район оновлюється, набуває сучасних рис, стає кращим і прогресивнішим. Зросла протяжність і кількість мальовничих вулиць, які освітлюються сучасно оформленою мережею в нічний час, побудовано два міські парки та сучасний стадіон і поле зі штучним покриттям для міні-футболу. Зведено дитячі майданчики в більшості населених пунктів, дообладнані школи, заповнені класи, а в дитячих садках зростають нові покоління христинівчан, обіцяючи перспективу стабільного майбутнього.

У центрі Христинівки працює широкий телеекран для висвітлення життєдіяльності міста та району. Високі показники відзначають працю тисяч працівників у різних галузях району, де рослинництво, тваринництво та сільськогосподарське виробництво складають основу економіки. Однак економіка не може існувати сама по собі, її рівень і стан забезпечують конкретні люди. Тож саме про них говорив у своєму зверненні до гостей ювілею Христинівщини голова районної державної адміністрації Богдан Тихоневич.

Святкування ювілею

"За часи свого існування Христинівщина перегорнула багато сторінок історії. Довелося пережити й колективізацію, й голодомор, і лихоліття війни, і післявоєнну відбудову. З нашим краєм пов'язані імена відомих діячів різних сфер суспільного життя держави, духовно багатих і щедро талановитих людей, яким ми завдячуємо своєю гордістю і щедрістю здобутків. Серед них - генерали Ігор Смешко та Віталій Радецький, герой соціалістичної праці Марфа Лемещук та герой Радянського Союзу і повний кавалер орденів Слави Іван Драченко, знатний драматург і громадський діяч Олександр Корнійчук та багато інших",- підкреслив Тихоневич.

Президент центру стратегічних досліджень, генерал-полковник Ігор Смешко, який тривалий час очолював СБУ, відзначив позитивні зміни й стрімку розбудову, які йому приємно спостерігати в рідному місті, та подарував представникам місцевої влади штандарт Служби безпеки України.

Привітав присутніх і голова районної ради Микола Передрій, нагадавши присутнім на святі імена керівників району та міста в різні часи, яким христинівчани завдячують прогресивним розвитком і досягненнями міста й району. Серед них - Володимир Лутак, Володимир Лук'янець, Олександр Грицай, Анатолій Дробаха, Віктор Мітасов та мер міста Христинівка, який рано пішов з життя, Микола Наконечний і багато інших.

Колишній перший секретар райкому партії Володимир Лук'янець, який разом з головою міської ради Віктором Мітасовим у 1985 році поклав початок газифікації району, зі свого боку привітав присутніх та відтворив імена не лише керівників, а й тих, хто безпосередньо стояв поряд у непрості часи трудових буднів.

Святкові вітання від голови облвиконкому Сергія Тулуба й депутата Верховної Ради України Антона Яценка зачитав присутній на святі голова обласної ради Валерій Черняк.

На жаль, не всі уродженці Христинівщини, імена яких пам'ятають їхні земляки, мали можливість приєднатися до святкування ювілею в цей день. Їх доля закинула в різні куточки України та світу. Тепер своїми здобутками вони примножують славу не лише своєї маленької батьківщини, а й української держави в цілому. Нагороди та подарунки були вручені керівниками місцевої влади, присутнім на святі гостям та визначним працівникам різних соціальних сфер району.

Завершив свято урочистий концерт за участю вокального ансамблю "Експресія", танцювального колективу "Барви" та інших майстрів мистецтв району й області.

Зінаїда Гурська, ХРИСТИНІВКА. 1 червня 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-