Громадян цікавить вдосконалення процедури реєстрації речових прав на нерухоме майно - Урядовий контактний центр

Громадян цікавить вдосконалення процедури реєстрації речових прав на нерухоме майно - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Президент України та Уряд здійснюють послідовні заходи щодо вдосконалення процедури надання адміністративних послуг населенню

Президент України та Уряд здійснюють послідовні заходи щодо вдосконалення процедури надання адміністративних послуг населенню. З початку року почала діяти нова система реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, передбачена викладеним у новій редакції Законом України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Раніше інформація про об'єкти нерухомості містилася у чотирьох різних реєстрах. Натомість з 1 січня 2013 року діє єдиний реєстр - Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Відповідальною за ведення Реєстру визначено Державну реєстраційну службу України. Громадян цікавить, як поліпшено процедуру реєстрації речових прав на нерухоме майно, оскільки деякі питання не вирішуються довгий час.

Як повідомили УКРІНФОРМу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), на урядову телефонну "гарячу лінію" з початку року від громадян надійшло 1223 звернення щодо майнових прав.

"У зверненнях громадян в основному порушувалися проблеми, що виникають при оформленні прав власності та реєстрації речових прав. Порушувалися питання приватизації державного та комунального майна, порядку оформлення спадщини тощо. Громадяни скаржилися щодо проблем, які виникають у них під час звернення до державного або приватного нотаріуса з приводу оформлення своїх спадкових прав та отримання свідоцтва про право на спадщину, у зв'язку з відсутністю даних у реєстрі, або інформації для здійснення операцій з нерухомістю", - повідомили у Центрі.

Зокрема, серед питань були й такі: як діяти заявнику, якщо державний реєстратор зупиняє реєстрацію права власності на реконструйований об'єкт зі зміною призначення житлового приміщення на житлове, а підстава - відсутність документа про присвоєння поштової адреси будинку, який 1953 року був зданий в експлуатацію. Або як узаконити господарські споруди (гаражі, літні кухні тощо).

Після звернення на урядову телефонну "гарячу лінію" питання громадян оперативно вирішуються. Так, наприклад, жителька Києва звернулася з приводу затримки (упродовж двох місяців) розгляду Реєстраційною службою Головного управління юстиції у м. Київ документів щодо отримання свідоцтва на право власності на нерухоме майно. За інформацією Реєстраційної служби Головного управління юстиції у м. Київ, керівництвом Служби вжито заходів щодо розгляду заяви про державну реєстрацію права власності на об'єкт нерухомого майна, а державним реєстратором прийнято рішення про державну реєстрацію права власності з видачею заявниці свідоцтва про право власності.

Житель з м. Суми звернувся з проханням посприяти в усуненні технічної помилки у Витягу з Державного реєстру речових прав, що була зроблена державним реєстратором Реєстраційної служби Сумського міського управління юстиції. За інформацією Головного управління юстиції у Сумській області, технічну помилку було виправлено, а заявнику видано Витяг з Державного реєстру речових прав.

Отже, якщо несумлінні чиновники на місцях вчасно та якісно не справляються зі своїми обов'язками, слід звертатися на урядову телефонну "гарячу лінію", фахівці якої будуть сприяти вирішенню питання, яке чекало місяці.

Відповідаючи на звернення громадян у телевізійній програмі "Уряд на зв'язку з громадянами", яка щосереди транслюється на Першому національному телеканалі та створена Урядовим контактним центром спільно з Національною телекомпанією України, Голова Державної реєстраційної служби України Дмитро Ворона звернувся до громадян із проханням викладати інформацію у зверненнях чітко, з максимальним обсягом, потрібним для вирішення питання.

Загалом з 13 по 17 травня 2013 року на урядову телефонну "гарячу лінію" та веб-сайт Урядового контактного центру надійшло 9 тис. 139 звернень.

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-