Такмед, цифрова і мінна безпека: у Києві проведуть тренінги із віртуальною реальністю

Такмед, цифрова і мінна безпека: у Києві проведуть тренінги із віртуальною реальністю

Фото
Укрінформ
У Києві 1 і 2 березня відбудеться тест-драйв безпекових тренінгів і використанням віртуальної реальності для тих, хто живе і працює в умовах війни.

Про це повідомила співзасновниця і виконавчий директор Фонду 2402 Катерина Сергацкова на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

За її словами, програма тренувань має на меті навчити якомога більше людей в Україні основ безпеки, першої допомоги і оцінки ризиків, щоб люди були максимально підготовленими до будь-яких сценаріїв. Її пройшли вже близько 500 журналістів.

«Майже 90% наших учасників, які проходили навчання, на початку не знали взагалі нічого про основи безпеки і не вміли накласти турнікет. Дехто навіть побачив турнікет уперше... Це багато про що говорить: на десятий рік війни, не говорячи вже про два роки повномасштабного вторгнення, ми досі не вміємо себе захищати і не маємо достатньо навичок для того, щоб врятувати себе чи колег, якщо опинилися в екстремальній ситуації», - сказала Сергацкова.

Вона розповіла, що приблизно кожен другий реципієнт Фонду говорить про необхідність роботи з ментальним здоров’ям і вказує на ознаки довготривалого стресу, постравматичного розладу тощо. Тож у цьому році заплановано багато регулярних тренінгів.

«Це класичний безпековий триденний тренінг, в якому ми працюємо за темами: основи безпеки, тактичної медицини, оцінки ризиків, цифрова безпека і мінна безпека. І окремі, більш специфічні маленькі тренінги з ментальної підготовки і адаптивності», - сказала засновниця фонду.

Читайте також: Канадські військові показали, як навчають українських захисників такмеду

За її словами, тренінги будуть проводитися щотижня впродовж року. Мета - навчити щонайменше 1200 людей.

Вона розповіла, що 1 і 2 березня проводитиметься тест-драйв VR-модулів у «Кіно 42» на Подолі. У ньому зможуть узяти участь представники українських організацій, журналістських, медійних та громадських, волонтерських організацій.

VR-сценарії розроблялися британською компанією HeadSet Immersive і сертифікованими фахівцями з безпеки, екстреної медичної та першої психологічної допомоги з використанням досвіду роботи на фронті. У першу йдеться про навчання для журналістів і правозахисників, а також - редакторів, громадськості.

За словами Сергацкової, VR-програма будується на двох основних сценаріях: вуличні протести та цифрова безпека, які дозволять пережити досвід роботи під час громадянських заворушень і навчитися захищати інформацію в умовах реальної загрози і психологічного тиску.

Тренінг з використанням VR дасть змогу учасникам скласти уявлення про свої сильні та слабкі сторони, зокрема про рівень усвідомлення ситуації, розпізнавання загроз і самоконтроль під тиском.

Програма здійснюється за підтримки міжнародних фондів Justice for Journalists та Digital Defenders.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-