У Києві відкрили виставку світлин «Майдан Січ. Так почалася війна»

У Києві відкрили виставку світлин «Майдан Січ. Так почалася війна»

Фото, відео
Укрінформ
На Майдані Незалежності у Києві відкрили фотовиставку «Майдан Січ. Так почалася війна».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, виставка розміщена довкола монумента Незалежності.

«Сьогодні (20 лютого – ред.) Майдан перетворюється на острівець пам'яті. Пам'яті про те, що тут справді відбувалося. Ця виставка дуже драматична – вона про найдовшу в історії України ніч із 19 на 20 лютого, про найтравматичніші події Майдану», — сказав історик, громадський діяч та народний депутат із парламентської фракції «Європейська солідарність» Володимир В'ятрович.

Він додав, що ця виставка створена для того, аби ті відчуття, які пережили учасники Революції гідності, можна було передати майбутнім поколінням.

Генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло підкреслив, що сьогодні особливий день. «День, який має не лише нагадати українцям про подвиг Небесної сотні, а й про всіх тих майданівців, котрі звідси, з цього острівця свободи, вирушили на схід України добровольцями, зупинивши «русский мир»; тих майданівців і тих українців, котрі сьогодні воюють на фронті», — уточнив він.

У Києві відкрили фотовиставку «Майдан Січ. Так почалася війна» / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Виставка складається з 48 фотографій подій, що розгорталися в столиці з 18 до 20 лютого 2014 року. Серед авторів світлин - Максим Баландюх, Мирослава Іваник, Михайло Палінчак, Олександр Тимошенко, Олексій Фурман, Іван Любиш-Кірдей, Володимир Луць.

Читайте також: У Києві провели церемоніал пам’яті Небесної сотні

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року.

Саме 18-21 лютого 2014 року в Києві були найжорстокіші протистояння між силовиками та учасниками Революції гідності. 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Євромайдану.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

105 Героям Небесної сотні посмертно надано звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної сотні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-