ВРП зупинила розгляд заяви судді ОАСК Аблова про відставку

ВРП зупинила розгляд заяви судді ОАСК Аблова про відставку

Укрінформ
Вища рада правосуддя зупинила розгляд заяви судді Окружного адміністративного суду Києва Євгенія Аблова про відставку до ухвалення рішення за дисциплінарними скаргами на його дії.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні ВРП у вівторок, 26 грудня, передає кореспондент Укрінформу.

«Вища рада правосуддя ухвалила: зупинити розгляд заяви Аблова Євгенія Валерійовича про звільнення з посади судді Окружного адміністративного суду міста Києва у відставку», - оголосив голова ВРП Григорій Усик.

За відповідне рішення проголосували 14 із 14 присутніх членів Вищої ради правосуддя.

Доповідаючи питання, член Вища рада правосуддя Інна Плахтій нагадала, що ВРП відновила свою дисциплінарну функцію.

«Під час підготовки питання встановлено, що до надходження заяви судді Аблова про звільнення у відставку до Вищої ради правосуддя надійшли 28 серпня 2021 року, 12 травня 2022 року, 17 травня 2022 року, 1 червня 2022 року дисциплінарні скарги Маселка Романа, і 9 червня 2022 року дисциплінарна скарга Чижик на дії судді Окружного адміністративного суду Києва Аблова, що можуть бути підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження з підстав допущення суддею поведінки, що підриває авторитет правосуддя, зокрема, в питаннях моралі, честі, дотримання інших норм суддівської етики та стандартів поведінки, які забезпечують суспільну довіру до суду», - сказала Плахтій.

Окрім того, додала вона, 4 травня 2023 року до ВРП надійшла ще одна дисциплінарна скарга на Аблова, що може бути підставою до притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

Плахтій повідомила, що вказані скарги розподілені членам ВРП для здійснення попередньої перевірки.

За словами Плахтій, підстави для вирішення питання про вчинення істотного дисциплінарного проступку виникли раніше, ніж Аблов виявив бажання звільнитися у відставку.

«ВРП має право зупинити розгляд питання про звільнення судді з посади на час розгляду скарги або заяви, наслідком якої може бути звільнення судді з посади», - пояснила Плахтій.

Читайте також: ВРП відмовилася притягнути до відповідальності суддю Печерського райсуду Києва

Як повідомлялося, ВРП кілька разів не включала до порядку денного питання про відставку судді ОАСК Аблова, який є фігурантом справи щодо втручання деяких суддів Окружного адміністративного суду Києва у роботу членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

У Фундації DEJURE повідомили, що на розгляді у ВРП перебуває кілька скарг щодо дій судді Аблова.

Раніше кілька громадських організацій закликали ВРП не розглядати питання відставки Аблова та інших суддів до розгляду скарг на них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-