У Свято-Миколаївському храмі відслужили панахиду за жертвами Чорнобильської катастрофи

У Свято-Миколаївському храмі відслужили панахиду за жертвами Чорнобильської катастрофи

Фото
Укрінформ
У День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції у Києві провели ритуал пам'яті її жертв.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, вшанування пам'яті відбулося в Свято-Миколаївському храмі.

Ритуал пам'яті розпочався із заупокійної літії в пам'ять загиблих ліквідаторів Чорнобильської катастрофи.

"Сьогодні вся Україна підносить свої молитви вдячності тим, хто віддав життя не тільки за Україну, а й за весь світ, рятуючи його від трагедії. Більшість тоді навіть і не розуміла, якими будуть наслідки, але не задумуючись робила все можливе, щоб це зупинити. Наш обов’язок пам'ятати про це, оскільки саме пам’ять про такі події дає можливість уникнути їх в майбутньому”, – зазначив настоятель Свято-Миколаївського храму протоієрей Тарас Мельник.

Т.в.о голови Шевченківської районної адміністрації міста Києва Олександр Поповцев вшанував пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи і розповів про реалії сьогодення.

“Ми не можемо забувати тих, хто поклав своє життя заради майбутнього України. А ще ми маємо пам'ятати, що одна з найбільших атомних станцій в Європі в українському Енергодарі перебуває під російською окупацією. Сьогодні весь світ має докласти всіх зусиль, щоб не допустити трагедії, яка стала в квітні 1986 року, оскільки наслідки можуть бути ще більш масштабними”, – заявив він.

Присутні вшанували пам'ять ліквідаторів хвилиною мовчання, покладанням квітів квітів до символічного кургану-могили та пам’ятника «Дзвін скорботи», встановленого в честь героям-вогнеборцям на спомин про цю трагедію. Також відбулося спілкування зі свідками тих подій.

“Порівнюючи з Чорнобильською катастрофою, ситуація навколо ЗАЕС залишається нестабільною. Російські війська своїм втручанням на території ЧАЕС на початку повномасштабної війни і ЗАЕС сьогодні підняли тему ядерної загрози як ніколи. Якщо хтось із них зробить щось не так, то це може мати дуже жахливі наслідки”, – розповів ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС і представник Союзу інвалідів Чорнобиля Шевченківського району міста Києва Ігор Могилевський.

Водночас він додав, що з кожним днем ліквідаторів, учасників та свідків Чорнобильської катастрофи стає все менше. За останніми даними, у Шевченківському районі міста Києва перебуває на обліку 3541 особа, яка постраждала внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Захід організований Шевченківською районною адміністрацією міста Києва спільно з трьома громадськими організаціями чорнобильців.

Читайте також: У МВС вшанували пам'ять ліквідаторів Чорнобильської аварії

Як повідомлялося, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС наголосив, що для запобігання новій масштабній техногенних катастроф, потрібно зупинити Росію і змусити її відмовитись від будь-яких ядерних погроз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-