У Києві презентували дві книги про Голодомор

У Києві презентували дві книги про Голодомор

Укрінформ
До 90-х роковин Голодомору вийшли книги «Пустеля. Голодомор. Український південь» та «Дайте, мамо, гами… Словник Голодомору» у межах проєкту «Книга для зміцнення національної єдності».

Презентація видань відбулась у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко зауважив, що ще під час оголошення конкурсу було заявлено, що організатори хотіли б бачити й книги з тематики Голодомору. "Було декілька проєктів, і двоє переможців - власне, ті книги, про які ми говоримо сьогодні", - сказав він, наголосивши, що збереження пам'яті є надзвичайно важливим.

Книга Віри Марущак «Пустеля. Голодомор. Український південь» описує геноцид українського народу, який особливо гостро проявився під час Голодомору 1932-1933 років.

"Мені дуже хочеться, щоб саме через художнє слово довідалися про цю трагедію. Все менше і менше стає людей, які можуть сказати, що вони пам'ятають Голодомор і щось про нього знають... Усі ті, хто візьметься за цю книжку, довідаються дуже багато через переживання, через емоції головних героїв", - зазначила автор.

За словами Марущак, повість "Пустеля" описує життя її мами: "Вона - головна героїня. Там також багато написано про Голодомор, про те, що бабуся намагаючись урятувати дітей, вивезла їх до Одеси".

Читайте також: В Аргентині й Уругваї презентували книгу канадського історика про Голодомор

Видання «Дайте, мамо, гами... Словник Голодомору», автором якого є Олекса Різників, містить правдиві факти про Голодомор 1932-1933 років, коли комуністична імперія зла, вчинивши свідомий геноцид, знищивши мільйони українців, прагнула придушити національно-культурне відродження, зламати волю українського народу, витравити гідність та самоповагу.

"Навіть після повномасштабного вторгнення і тих переживань, які ми вже відчули на собі, є моменти в книзі, які мене дуже вразили і шокували", - зауважив керівник державного підприємства «Центр захисту інформаційного простору України» Максим Удовиченко.

Видання надруковані ТОВ «Креативна агенція «Артіль» на замовлення ДП «Центр захисту інформаційного простору України» за результатами відкритих мистецьких конкурсів Міністерства культури та інформаційної політики.

Ці книги будуть передані у військові частини та гуманітарні центри.

Читайте також: У Музеї Голодомору відкриється виставка «Намір» про злочин геноциду

Як повідомлялося, 22 червня МКІП оголосило мистецький конкурс «Книга для зміцнення національної єдності», за яким творчі спілки, організації та фізичні особи могли запропонувати видання, зокрема, із розкриттям тем української національної та громадянської ідентичності, героїчного протистояння українського народу російському загарбнику, відзначення подвигів ветеранів війни, проявлених під час захисту суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України.

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. Цього року День пам'яті жертв голодоморів припадає на 25 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-