Миколаївський костел після внесення змін до законодавства передадуть римо-католицькій громаді - МКІП

Миколаївський костел після внесення змін до законодавства передадуть римо-католицькій громаді - МКІП

Укрінформ
Костел святого Миколая у Києві після внесення необхідних змін до законодавства та створення Національного будинку музики буде переданий в користування парафії Римо-католицької церкви.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зустрівся з представниками релігійної громади парафії святого Миколая Київсько-Житомирської дієцезії Римо-католицької церкви у Києві щодо передачі костелу в постійне користування цій громаді.

Як нагадали у МКІП, ще у вересні 2020 року уряд прийняв розпорядження, яким визначив перспективне завдання – передачу костелу святого Миколая в постійне безоплатне користування парафії святого Миколая Київсько-Житомирської дієцезії Римо-католицької церкви в Україні.

Це можливо буде зробити після внесення змін до законодавства та після того, як Національний будинок органної і камерної музики, який протягом багатьох років використовував костел як концертний майданчик, отримає інше приміщення.

За словами Карандєєва, "міністерство послідовно, крок за кроком після прийняття відповідного урядового рішення вчиняло дії, спрямовані на передачу костелу релігійній громаді. Дуже багато часу займали питання нормативно-правового забезпечення”.

“Ми підготували необхідні зміни до законодавства. Частина з них вже прийнята. Це зокрема зміни до Закону "Про культуру". Ми очікуємо, що Верховна Рада прийме зміни до Закону "Про оренду державного майна". Це дозволить передати костел громаді в безоплатне і постійне користування. Зараз такої норми в законодавстві немає і єдина форма користування, за якою можна надавати державне майно, є оренда. Отже, ми очікуємо прийняття відповідного рішення Верховною Радою України", – зазначив Карандєєв.

За його словами, також досягнуті домовленості щодо передачі у державну власність від Федерації профспілок України одного з об’єктів культурного призначення – частини будівлі Міжнародного центру культури і мистецтв по вулиці Героїв Небесної Сотні. Там вже проведені попередні проєктні дослідження, аби розмістити Національний будинок органної музики.

"Робота йде, на жаль, не так швидко, як хочеться. На це є обставини воєнного часу, необхідність прийняття складних процедурних рішень, але головне – бажання. Бажання таке є не тільки у парафіян, але й у нас, як у чиновників, які мають виконувати урядові рішення. Очікую, що до кінця року будуть прийняті рішення, які дозволять нам реалізувати бажання всіх сторін", – підкреслив Карандєєв.

МКІП та представники релігійної організації домовились продовжити дію підписаного раніше меморандуму про співпрацю. Метою документа, серед іншого, є вирішення у встановленому законодавством порядку питання передачі костелу у постійне користування релігійній громаді.

Читайте також: Костел Святого Миколая передусім має бути храмом - єпископ

Водночас наразі немає жодних перепон для проведення богослужінь парафії святого Миколая Київсько-Житомирської дієцезії Римо-католицької церкви, зауважили у МКІП.

Як повідомлялось, костел святого Миколая був зведений у 1899-1909 роках в неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким.

Будівлю ділять між собою Національний будинок органної та камерної музики України як приміщення для концертів і парафія святого Миколая Римо-католицької церкви в Україні, яка проводить тут богослужіння.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-