Рада цілком реально може повернутися до розгляду законопроєкту про столицю – Шуляк

Рада цілком реально може повернутися до розгляду законопроєкту про столицю – Шуляк

Укрінформ
Верховна Рада цілком реально може повернутися до розгляду в другому читанні законопроєкту "Про місто Київ – столицю України" (№2143-3) у контексті продовження реформи децентралізації.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця політичної партії "Слуга народу", заступниця керівника однойменної парламентської фракції Олена Шуляк розповіла в коментарі Укрінформу.

"Якщо говорити про продовження реформи децентралізації, цілком логічно було б розглянути законопроєкт "Про місто Київ – столицю України" (№2143-3) і надати столиці такі ж самі права, які мають й інші громади", – сказала вона.

Читайте також: Продовження реформи децентралізації допоможе країні повноцінно відновитися після війни - Шуляк

Шуляк зазначила, що наразі Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування і Міністерство відновлення України працюють над дорожньою карткою реформи децентралізації.

"Ми працюємо з експертним середовищем. До речі, багато експертів пропонували до переліку законодавчих ініціатив включити і законопроєкт "Про місто Київ – столицю України". Цілком реально, що Верховна Рада перегляне і включить цю законодавчу ініціативу до програми свого розгляду", – додала народна депутатка.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про місто Київ – столицю України" (№2143-3) 3 жовтня 2019 року. Мета проєкту закону – оптимізація системи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в Києві через уточнення повноважень цих органів.

Читайте також: Більше мільярда гривень виплатили в рамках програми єВідновлення – Шуляк

15 липня 2020 року Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні, однак цього не сталося.

Восени 2021 року перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко повідомив, що комітет планує повторно розглянути відповідний законопроєкт у другому читанні.

Невдовзі після цього комітет рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні проєкт закону №2143-3 "Про місто Київ – столицю України" з урахуванням пропозицій і зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради. Окрім цього, було рекомендовано ухвалити в другому читанні суміжний законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні" ( №4298).

Народні депутати мали намір застосувати спеціальну процедуру до розгляду в другому читанні обох проєктів законів, однак на пленарному засіданні парламенту 18 листопада 2021 року домовилися не робити цього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-