У Києві відкрили виставку картин «Майдан. Аркан» до 10-ї річниці Революції Гідності

У Києві відкрили виставку картин «Майдан. Аркан» до 10-ї річниці Революції Гідності

Фото
Укрінформ
На честь 10-ї річниці Революції Гідності та 10-ліття БО «Українське Фулбрайтівське коло» в Галереї протестного мистецтва Музею Майдану відкрилась художня виставка «Майдан. Аркан».

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

«На диво, сьогодні ми бачимо в роботах автора виставки – Мар’яна Луніва, поєднання двох полюсів – естетики та філософії змісту. Це поєднання академізму і класики й глибоких сенсів. Рідко буває, що роботи сучасного автора в жанрі модерного мистецтва, мають таку естетику й глибоке світосприйняття. Йдеться не просто про гуцульський танець «Аркан», який зображений на картинах, а й про те, що закладено в його суть. Це єдність, взаємодопомога, боротьба за цінності свого народу», – сказав тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

На виставці представлено серію робіт художника Мар'яна Луніва. Вона присвячена всім, хто стояв на Майдані пліч-о-пліч. Ці люди тоді, як в гуцульському танці «Аркан», рухалися в одному напрямку, їхні серця билися в унісон, а нині вони взяли на себе відповідальність за країну. У картинах зафіксовані роздуми про збереження єдності, відповідальність за себе, побратимів, майбутнє, взаємоповагу та довіру на рівні громад, націй, держав.

Директор Музею Майдану Ігор Пошивайло зауважив, що Майдан є важливим етапом теперішньої боротьби за свободу.

«Всі чесноти, які так потужно постали на Майдані, про які заявило українське суспільство, допомагають нам протистояти ворогу зараз. Україна докладе зусиль, щоб зберегти памʼять та перетворити її на зброю», – підкреслив він.

Водночас аташе з питань культури Посольства США в Україні Глен Девіс зазначив, що Україна зараз продовжує виборювати свою свободу, а США залишається поряд з українцями у цій боротьбі.

Читайте також: У Софії Київській відкрилась виставка про трансформацію місця, на якому розташований ВДНГ

«Фулбрайтівська програма – одна з найкращих та найважливіших програм, яку адмініструє наш відділ і посольство. Українські студенти, дослідники їдуть у Сполучені Штати Америки й здобувають освіту, нові знання, аби повернутись в Україну й розбудовувати незалежну й безпечну країну», – додав він.

У межах події також відбулась презентація книги про Майдан американських авторок Джесіки Жихович, Софії Вілсон та Емілі Ченнел-Джастіс.

Мар’ян Лунів – живописець, графік, дизайнер родом із Прикарпаття. В 1992 р. закінчив Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника (художньо-графічний факультет). ​

На сьогодні його творче кредо втілюється в жанрі живопису, який був представлений на десяти персональних і понад двадцяти групових виставках в Україні та закордоном. Окрім безпосередньо творчої роботи є автором, співавтором і активним учасником соціально значущих мистецьких проєктів в Україні, Європі і США. Роботи зберігаються в галереях та приватних збірках України, США, Японії, Канади, Бельгії, Швейцарії та Греції.

Українське Фулбрайтівське коло - організація, що об’єднує випускників Програми академічних обмінів імені Фулбрайта в Україні, а також інших міжнародних програм. Сьогодні до складу “Українського Фулбрайтівського кола” належить понад 300 активних членів, серед яких науковці, викладачі, діячі культури та мистецтва, адміністратори університетів, громадські активісти, які працюють у різних навчальних закладах, освітніх установах та наукових інституціях різних куточків України.

Як повідомлялося, У Національному музеї історії України у Другій світовій війні відкрилася виставка, яка розповідає персональні історії захисників Бахмута на Донеччині.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-