У Києві вшанували пам'ять журналістів, загиблих під час повномасштабної війни з РФ

У Києві вшанували пам'ять журналістів, загиблих під час повномасштабної війни з РФ

Фото
Укрінформ
У храмі Святого Миколи Набережного, де похований Георгій Гонгадзе, відбулося поминальне богослужіння за медійниками, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення РФ.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Із 2022 року це місце (храм Святого Миколи Набережного - ред) є закликом до глобальної справедливості, до покарання росіян за воєнні злочини проти журналістів і свободи слова. На сьогодні, за даними НСЖУ та міжнародних партнерів, понад 72 медійники загинули за час повномасштабного вторгнення", - зазначив голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко.

Під час панахиди пролунали імена медійників, які загинули під час виконання професійних обов'язків або від рук окупантів, а також тих, хто віддав своє життя, служачи у лавах Збройних сил. Також згадали й імена іноземних журналістів. Прозвучала молитва за всіх медійників, убитих в Україні за часів Незалежності.

Читайте також: Росія за час повномасштабної війни вбила 80 українських рятувальників — Зеленський

"Ми вдячні настоятелю цього храму отцю Стефану за те, що буде служба і за Георгієм Гонгадзе, і за Павлом Шереметом, і за Вадимом Комаровим, а також за іншими журналістами, які загинули під час виконання професійних обов'язків у незалежній Україні", - сказав Томіленко.

Як повідомляв Укрінформ, Георгій Гонгадзе – український журналіст, засновник інтернет-видання "Українська правда". Він зник 16 вересня 2000 року.

У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. У 2009 році в Київській області виявили череп, який належить Гонгадзе.

Читайте також: Злочини РФ проти українських журналістів: у Музеї війни відкрилася виставка

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх службовців Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Миколу Протасова та Олександра Поповича. Вони отримали від 12 до 13 років ув'язнення.

29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив ексначальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві Георгія Гонгадзе. У липні 2021 року Верховний Суд залишив без змін вироку Пукачу.

Фото: Ліля Гончарук/Суспільне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-