Затримали російського агента, який допомагав готувати удари по київських ТЕЦ

Затримали російського агента, який допомагав готувати удари по київських ТЕЦ

Укрінформ
Служби безпеки України затримала агента російської розвідки, який допомагав ворогу готувати удари по київських ТЕЦ під час опалювального сезону.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Зловмисником виявився директор департаменту однієї зі страхових компаній Києва. Головне управління Генерального штабу Збройних сил Росії, більш відоме як ГРУ, завербувало його дистанційно вже після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Прикриваючись веденням страхового бізнесу, посадовець ініціював особисті зустрічі з керівниками київських енергогенерувальних підприємств під приводом укладення договорів страхування.

Встановлено, що насправді фігурант використовував цю тему як привід, щоб дізнатися від співрозмовників максимум інформації про факти й наслідки ворожих влучань по українських об’єктах критичної інфраструктури.

Читайте також: На Сумщині затримали інформаторку, яка передавала росіянам дані про базування ЗСУ

Насамперед ворожого агента цікавили масштаби пошкоджень й актуальний технічний стан атакованих у Києві електростанцій. Усі отримані розвіддані він передавав через месенджер своєму московському «куратору» – кадровому співробітнику російського ГРУ.

Встановлено, що зібрана фігурантом інформація була потрібна загарбникам для підготовки й коригування повторних повітряних ударів по енергопідприємствах Києва на період опалювального сезону.

Контррозвідка СБУ затримала російського агента в результаті багатоетапної спецоперації за місцем його проживання в одному із селищ Київської області.

Під час обшуків у затриманого правоохоронці виявили мобільний телефон, який той використовував у своїй діяльності на користь Росії.

Читайте також: За держзраду судитимуть ракетника з Криму, причетного до обстрілів України

Зловмиснику оголошена підозра за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення. Триває встановлення всіх обставин злочину.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Київській області затримали російського агента, який намагався вступити до підрозділу Десантно-штурмових військ ЗСУ для збору розвідувальних даних на користь ворога.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-