На Сумщині затримали інформаторку, яка передавала росіянам дані про базування ЗСУ

На Сумщині затримали інформаторку, яка передавала росіянам дані про базування ЗСУ

Укрінформ
Служба безпеки України затримала інформаторку, яка передавала росіянам дані про місця базування Сил оборони у прикордонних із РФ районах Сумської області.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомила в Телеграмі.

“Особливо ворога цікавила дислокація підрозділів ЗСУ і Держприкордонслужби, які забезпечують захист обласного центру і державного кордону на північно-східних рубежах України”, - ідеться в повідомленні.

Розвідувальні дані потрібні були загарбникам для здійснення прицільних повітряних атак по позиціях українських захисників та можливої підготовки прориву російських ДРГ на територію регіону.

Читайте також: На Сумщині російські дрони-камікадзе пошкодили багатоповерхівку: є поранені

Однак, усі ці плани загарбників були зірвані співробітниками СБУ, які своєчасно викрили ворожу інформаторку, задокументували її злочинні дії та затримали.

Зловмисницею виявилась проросійськи налаштована жителька Сумського району, яка активно поширювала власні антиукраїнські дописи у забороненій соцмережі “Одноклассники”.

Деструктивний контент фігурантки привернув увагу представників спецслужб РФ, які згодом дистанційно залучили жінку до співпраці.

Читайте також: Росіяни обстріляли Сумщину з міномета і гранатомета - поранені четверо цивільних

У разі успішного виконання завдань окупати обіцяли своїй поплічниці безперешкодне оформлення російського громадянства з перспективою подальшого виїзду до РФ.

Для збору розвідінформації вона об’їжджала місцевість на громадському транспорті й приховано спостерігала за українськими об’єктами.

Також вона “втемну” використовувала своїх знайомих, яких під надуманими приводами розпитувала про бійців Сил оборони у прикордонних районах.

Отримані відомості із детальним описом ворожа інформаторка передавала росіянам через месенджер.

Читайте також: Уночі та вранці загарбники тричі обстріляли Сумщину - майже 40 вибухів

Під час обшуків у затриманої вилучили мобільний телефон із доказами злочинної діяльності на користь РФ.

Як додали в Офісі генерального прокурора, за процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури жительці Сумського району повідомили про підозру в поширенні інформації про розташування українських військових формувань та у виправдовуванні, визнання правомірною збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 114-2 та ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України).

Наразі за клопотанням слідчого та прокурора рішенням суду підозрюваній обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ затримала ще одного російського інформатора, який збирав розвідувальні дані про дислокацію та переміщення Сил оборони поблизу передової на Донеччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-