Додаткова година роботи київських ресторанів принесе до ₴450 мільйонів на місяць – учасник ринку

Додаткова година роботи київських ресторанів принесе до ₴450 мільйонів на місяць – учасник ринку

Укрінформ
Година продовження роботи ресторанів увечері збільшить щомісячний ВВП столиці майже на 450 млн грн.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав керівник мережі “La Famiglia” Генріх Дерінг. 

Він нагадав, що Національна ресторанна асоціація України звернулася до Ради оборони міста Києва з проханням розглянути можливість продовження часу роботи закладів громадського харчування у столиці до 23:00.

“За оцінками ресторанних експертів, обсяг столичного ринку ресторанів і кафе — приблизно 140 мільйонів гривень на день. Ми підрахували, що додаткова година роботи збільшить оборот приблизно на 10%. Це - усереднений показник для ресторанів преміального сегмента. Якщо ж говорити про “демократичні” заклади, тим паче — про фаст-фуди, то колеги кажуть навіть про 15%. 10%, 14 млн грн на день, - це майже 450 млн грн щомісячного грошового потоку, тобто внутрішнього валового продукту міста”, - навів розрахунки Дерінг. До того ж, це принесе додаткові прибутки суміжним галузям. Адже ресторанний бізнес — великий покупець багатьох товарів і послуг.

“Також збільшення доходів закладів — це й підвищення прибутків їхніх співробітників. Крім того, це збільшить податкові надходження. Адже пожвавлення нашого грошового потоку - це зростання надходжень як до центрального (я про сплату ПДВ і податку на прибуток), так і до місцевих бюджетів — це, передовсім, про податок з доходів фізичних осіб”, - пояснив ресторатор.

Ресторанна експертка Ольга Насонова додала, що продовження на годину роботи столичних закладів харчування в середньому на 10% збільшить зарплати працівників та сприятиме створенню нових робочих місць.

 ресторанному бізнесі Києва (а це майже 5 тис. закладів) працюють приблизно 50 тис. людей. І всі вони отримують зарплату за кожну відпрацьовану годину. Наприклад, середня зарплата кухаря у столиці - близько 100 грн за годину. Тобто година додаткової роботи — це плюс щонайменше 100 грн до зарплати. Також це й багато додаткових робочих місць, і збільшення обсягу продажу товарів як у ресторанній, так і в суміжних галузях”, - пояснила вона.

Водночас, саму проблему обмеження часу роботи закладів до 22 години Дерінг вважає штучною. Адже такі обмеження графіка були логічними, коли комендантська година у столиці починалася о 23-ій. Після того, як її початок змістили, варто було б “автоматично” розширити й часові межі роботи закладів громадського харчування.

Читайте також: Фонд гарантування вкотре спробує продати ресторан «Щекавиця» на Подолі

Дерінг запевнив, що київські ресторатори мають можливості для того, щоб дотримуватися всіх вимог комендантської години і після продовження часу роботи закладів. Зокрема, надають кошти для підвезення працівників додому. 

Як повідомлялося, після зустрічі з представниками Національної ресторанної асоціації України столичний міський голова Віталій Кличко пообіцяв, що буде ухвалено виважене рішення щодо подовження часу роботи закладів громадського харчування - з урахуванням інтересів бізнесу та з дотриманням правил воєнного стану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-