У МКІП прокоментували ситуацію зі знесенням 200-річного будинку в Києві

У МКІП прокоментували ситуацію зі знесенням 200-річного будинку в Києві

Укрінформ
У Міністерства культури та інформаційної політики не було ніяких правових підстав відмовити приватному власнику в знесенні понад 200-річного будинку на Подолі.

Про це тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв сказав в ефірі телемарафону "Єдині новини", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Справді, документи зайшли до МКІП у встановлений спосіб. За процедурою, визначеною законом, були розглянуті. Було встановлено, що за даною адресою будівля не має статусу пам'ятки, вона не була віднесена до щойно виявлених об'єктів культурної спадщини, не мала статусу цінної історичної забудови. Більше того, вона не значилася навіть як значна або рядова історична забудова. Це реєстри, які ведуться міською владою", - сказав Карандєєв. 

Він наголосив, що цей об'єкт потрапив до міністерства без будь-якої ознаки, яка могла б захистити його. 

Фото: Facebook/Kateryna Butko
Фото: Facebook/Kateryna Butko
Читайте також: Кличко заявляє, що міська влада не дозволяла зносити 200-річний будинок на Подолі

За його словами, навіть історико-архітектурний опорний план, який затверджений міською владою, не містить ніяких обмежень стосовно цієї будівлі. 

Карандєєв зазначив, що працівники МКІП не мали ніяких правових підстав відмовити у погодженні цього проєкту, бо відмова була би розцінена неправомірною і могла бути розглянутою замовником в суді. 

"Є один момент, на який я звертаю увагу, і правоохоронці в тому числі. Те, що в проєктних документах, які зазначалися на реконструкцію цього об'єкта, не було зазначено його знесення. А насправді ми бачимо, що будиночка немає. Тобто якщо підійти з цієї сторони, і дослідити правомірність дій забудовників, то можна буде знайти певні порушення і вступити в діалог в правовому полі", - вважає він.

Карандєєв наголосив, що для упередження таких ситуацій необхідно такі об'єкти оберігати та вносити до хоч якогось охоронного реєстру.

Читайте також: Втрата цієї будівлі буде втратою цілого пласта історії деревяного мереживного будівництва в Києві

За його словами, від 1,5 до 2 тис. подібних будівель не мають жодного охоронного статусу, але знаходяться в зоні історичної забудови. 

Як повідомлялося, вранці 10 серпня забудовник зніс 200-річну садибу на Подолі, що була зразком київської житлової деревʼяної забудови ХІХ ст. Стародавній маєток був розташований на Ярославській, 13 Б.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-