У Києві викрили компанію, яка допомагала Росатому будувати АЕС у різних країнах

У Києві викрили компанію, яка допомагала Росатому будувати АЕС у різних країнах

Фото
Укрінформ
Правоохоронці викрили київську компанію, яка допомагала підсанкційному Росатому будувати п’ять атомних електростанцій у різних країнах світу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва ОГП повідомлено про підозру генеральному директору київської компанії, а також двом директорам з якості та продажів продукції, які підготували та передали матеріальні ресурси представникам РФ.

Їм інкриміноване пособництво державі-агресору (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, підозрювані за попередньою змовою організували виготовлення та передачу продукції представникам держави-агресора в особі підконтрольних ДК “Росатом” компаній, які вони використовують при будівництві атомних електростанцій на території іноземних держав.

Читайте також: Україна направила ноту до Єврокомісії через проєкт «Росатому» в Угорщині - Шмигаль

Київська компанія є монополістом у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій.

До лютого 2022 року вона експортувала свою продукцію до Росії через власного дилера у Москві.

Основним замовником була компанія, підпорядкована російській державній корпорації “Росатом”, яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва атомних електростанцій у різних країнах світу.

Київське підприємство продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію РФ і введення санкцій проти Росатому.

Для цього підозрювані розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали дві підконтрольні закордонні фірми.

При виїзді з України товар переоформлювали на фактичних отримувачів – підконтрольні Росатому компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав за новим маршрутом.

Сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники Росатому здійснювали онлайн.

За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення підозрювані здійснили 16 експортних операцій на користь РФ на суму близько 42 млн грн.

Читайте також: Гроссі обговорив безпеку ЗАЕС із очільником «Росатома»

Під час обшуків у них вилучили документи, комп’ютерну техніку і засоби зв’язку з доказами незаконної діяльності.

Підозрюваним обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

За інформацією Служби безпеки України, масштабна схема обходу антиросійських санкцій була організована Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування.

У Києві викрили компанію, яка допомагала Росатому будувати АЕС у різних країнах / Фото: СБУ

Як повідомляв Укрінформ, у травні СБУ викрила у Волинській області компанію, яка постачала до Росії комплектуючі для виробництва підводних човнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-