У Києві відкрили виставку «Енеїда 225»

У Києві відкрили виставку «Енеїда 225»

Фото
Укрінформ
У Києві в Національному музеї історії України відкрили виставку «Енеїда 225», присвячену знаковому твору Івана Котляревського.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Маємо нагоду відкрити виставку з такої гарної дати, 225-річчя від першого видання твору, що започаткував нову українську літературу. Цей твір презентував світові практичну сучасну українську мову, ту мову, якою ми спілкуємося», - сказав заступник директора з наукової та фондової роботи Національного музею історії України Богдан Патриляк.

У музеї представлено першу «Енеїду» 1798 року й інші раритетні видання творів Івана Котляревського, костюми з відомих вистав за поемою.

Окрім того, на виставці можна побачити оригінал словника «Лексікон славеноросскій и имен толкованіє» Памви Беринди, виданий друкарнею Києво-Печерської лаври 1627 року.

«Іван Котляревський вразив усіх тим, що створив літературний твір народною мовою. Він зламав недовіру до неї, показав, що українською можна писати великі твори», - розповів куратор виставки, завідувач відділу історії України 14 – початку 20 століття Національного музею історії України Олександр Кучерук.

Він зауважив, що травестійність і гумор сприяли славі поеми, «навряд чи люди так само зачитувалися б класичним перекладом Вергілія».

«Значення «Енеїди» не обмежується суто літературною сферою. Ця бурлескна поема вплинула на розвиток українського національного руху та національної культури», - підкреслив куратор виставки.

У Києві відкрили виставку «Енеїда 225» / Фото: Руслан Канюка. Укрінформ

Історик, директор Польського інституту у Києві Роберт Чижевський висловив думку, що «Нація - культура, історична пам'ять і сама література. Але десь на кінці цього процесу з'являється нація як політичний суб'єкт. І можна сказати, що ці 225 років - це дорога українців до модерної нації від такого культурного початку, як видання «Енеїди».

Читайте також: У Києві презентували фотоальбом про державні символи у народній вишивці та ткацтві

Виставка «Енеїда 225» триватиме в Національному музеї історії України (вул. Володимирська, 2) до вересня 2023 року.

Проєкт приурочено до 225-ї річниці публікації поеми як першого літературного твору, написаного живою народною українською мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-