У Києві відкрили виставку «ХРАМ. Українська самоідентифікація. Частина 2»

У Києві відкрили виставку «ХРАМ. Українська самоідентифікація. Частина 2»

Фото
Укрінформ
У Київській міській галереї мистецтв «Лавра» презентували зразки розпису церкви Покрова Богородиці у селі Липівка на Київщині, виконані художниками Анатолієм Криволапом та Ігорем Ступаченком.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«...Митці зараз творять нові сенси, увіковічуючи трагізм часів, які переживає Україна. І саме на прикладі Покровської церкви в Селищі Липівка ми бачимо приклад трагедії, яка двічі сталася. Цю церкву знищила радянська влада, а відбудовану - розстріляли рашисти», - зазначила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

У галереї до 25 червня експонуватимуть розписи зі сценами Різдва, Успіння Богородиці, Страшного суду, оплакування Христа, а також зображення пророків і янголів, які потім перенесуть до церкви у Липівці. Ця виставка є завершальною частиною проєкту з оздоблення церкви Покрова Богородиці, над яким художники працюють із 2015 року, із початку її відбудови. Перша частина експозиції побачила світ у 2019 році.

Читайте також: На виставці у Києві можна побачити зруйновані пам'ятки Маріуполя

«Цей проєкт триває восьмий рік. Я думаю, що в цьому - максимум наступному році - будемо його закінчувати. Бо сьогодні представлена його друга половина, яка фактично закінчує розпис. А надалі будуть інші оздоблення, зокрема, вівтар. Хто його робитиме – я ще не знаю. Моїм завданням було зробити розпис», - зазначив Криволап.

За його словами, завершальні роботи по створенню понад десятиметрових розписів, відбувалися у приміщенні галереї. Ознайомитися із зображеннями поза храмом дозволила авторська технологія, за якою малюнок наносили на спеціальне пластичне синтетичне полотно, а не безпосередньо на стіни.

Як підкреслила директорка галереї Лавра й авторка ідеї виставки Тетяна Міронова, нестандартне кольорове рішення, використане у зображеннях, дозволяє по-новому поглянути на церковний інтер'єр.

Читайте також: У Барселоні відкрилася виставка творів українського художника Олексія Щербака

«На мій погляд, тут дуже цікавий підхід сучасного художника із яскравими фарбами. Традиційні храмові релігійні сцени тут присутні, але через колір вони сприймаються геть інакше», - сказала вона.

Своєю чергою, Криволап зауважив, що напрочуд яскраві кольори у сценах мають на меті створити відчуття радості в храмі Божому.

«Іти до Бога, до церкви – як на свято, а не заляканим чи настраханим. Я одразу сказав, я робитиму розпис так, я уявлятиму», - сказав він.

Як повідомлялося, у селі Липівка Макарівського району Київської області на місці Покровської церкви, зруйнованої за радянських часів, було споруджено новий храм із такою ж посвятою за ініціативою кінорежисера та мецената Богдана Батруха.

Фото: КМДА,

Iurii Komelkov Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-