У Києві викрили шахраїв, які заробляли на «евакуації» з небезпечних регіонів

У Києві викрили шахраїв, які заробляли на «евакуації» з небезпечних регіонів

Укрінформ
У Києві правоохоронці блокували шахрайську схему, учасники якої привласнювали кошти громадян під виглядом евакуаційних перевезень із тимчасово захоплених ворогом територій та регіонів, де ведуться активні бойові дії.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомила в Телеграмі.

За даними слідства, протягом 2022 року через сторінки в соціальних мережах та месенджерах зловмисники розповсюджували рекламу про нібито надання «послуг» з евакуації людей, зокрема з обмеженими можливостями.

Використовуючи складну соціально-гуманітарну ситуацію в районах поблизу лінії зіткнення, шахраї пропонували «допомогу» з виїздом із Харківської, Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей, а також із найбільш «гарячих» точок зіткнень у Бахмуті, Вугледарі, Куп’янську та інших населених пунктах.

Також учасники групи обіцяли допомогу у виготовленні документів, необхідних для перетину кордону чоловікам, які підлягають мобілізації. Вартість «послуг» становила від 20 тисяч гривень та залежала від терміновості і способів виконання.

Зловмисники переконували потерпілих у необхідності здійснення передоплати розміром 50%. Після отримання коштів припиняли з потерпілими подальшу комунікацію, а зобов’язання не виконували.

Встановлено, що до шахрайської схеми з метою відкриття банківських рахунків й обготівковування коштів були залучені так звані дропи, або «грошові мули». Їх обирали з-поміж осіб без постійного місця проживання або тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі.

У ході обшуків за місцями проживання зловмисників правоохоронці вилучили банківські карти та документи, що підтверджують протиправну діяльність, а також мобільні телефони, які були знаряддям вчинення злочинів.

Читайте також: Українців попереджають про нову шахрайську схему в інтернеті

Одному з учасників шахрайської схеми — уродженцю Івано-Франківської області оголошена підозра в пособництві заволодінню грошовими коштами громадян, вчиненому шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України).

Також у співпраці з правоохоронними органами Республіки Польща вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження інших фігурантів, їх затримання та екстрадиції в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, в Одеській області Служба безпеки України викрила шахрая, який виманював гроші у рідні українських захисників, загиблих під час повномасштабного вторгнення рф.

Фото: Київська міська прокуратура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-