У столичній прокуратурі заперечують утиски освітян із боку правоохоронців

У столичній прокуратурі заперечують утиски освітян із боку правоохоронців

Укрінформ
У Київській міській прокуратурі відкидають звинувачення Департаменту освіти і науки КМДА щодо утисків освітян столиці правоохоронними органами.

Про це сказала у коментарі Укрінформу прессекретар столичної прокуратури Надія Максимець.

“Категорично відкидаємо такі звинувачення та наполягаємо, що слідство ведеться об’єктивно та повно. В межах провадження проведено 3 незалежні дослідження, які підтвердили необґрунтовані витрати управління на суму близько 1 млн грн”, - заявила вона.

Максимець додала, що обгрунтованість повідомлень про підозру представникам Управління освіти Шевченківської РДА підтвердили четверо слідчих суддів, які розглядали клопотання прокурорів про обрання їм запобіжних заходів та відсторонення від посад.

Вона нагадала, що усім фігурантам обрані запобіжні заходи у вигляді застави в сумі від 400 тис. до 1 млн грн, а двох з них вже відсторонено від посад. Щодо третього підозрюваного — керівника Управління освіти Шевченківської РДА, суд вирішить питання відсторонення найближчим часом, додала Максимець.

Читайте також: В Україні 715 муніципалітетів відчувають дефіцит освітньої субвенції - АМУ

“У ході слідства було встановлено, що підозрювані заздалегідь вживали заходів для прикриття своїх умисних суспільно небезпечних дій та надання їм законного вигляду. Згідно з отриманими документами, поставлені Управлінню освіти меблі в аналогічній кількості були закуплені постачальником ще за два тижні до прийняття рішення про проведення закупівлі. Але у іншого ФОП, який продає ці меблі дешевше і який раніше неодноразово брав участь у публічних закупівлях Управління освіти Шевченківської РДА”, - розповіла прессекретар столичної прокуратури.

“Заява свідчить про намагання не сприяти розслідуванню, а відбілити людей, яким повідомлено про підозру, обрано запобіжні заходи і відсторонено від посад. Це викликає у нас подив”,- додала Максимець.

Як повідомляв Укрінформ, 2 березня трьом посадовцям Шевченківської РДА оголосили підозру у розтраті 1 млн грн збитків на облаштуванні укриттів.

8 березня Департамент освіти і науки Києва оприлюднив заяву щодо утисків освітян столиці правоохоронними органами. Як ідеться в заяві, за останні три роки, враховуючи й рік агресії росії, правоохоронці провели десятки обшуків у структурах освітньої галузі столиці, висуваючи публічні звинувачення, але жодної справи не довели до суду.

Зазначається, що атака правоохоронців на освітян столиці вже торкнулась 7 із 10 районів міста.

Читайте також: Уряд спільно з міжнародними партнерами планує зробити оцінку якості освіти в Україні — Шмигаль

Предметом невдоволення стало облаштування укриттів у школах та створення пунктів обігріву в закладах освіти.

Департамент освіти і науки Києва вимагає від правоохоронців: припинити утиски та переслідування освітян, не використовувати сумнівних експертів для підготовки експертиз, припинити робити заяви про злочини до завершення розслідування і утриматись від відсторонення від посад чи арешту освітян без доведення провини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-