Свої плани з Києвом пов’язують 55% переселенців, які мешкають у столиці

Свої плани з Києвом пов’язують 55% переселенців, які мешкають у столиці

Опитування
Укрінформ
Серед переселенців у столиці однозначно пов’язують свої плани з Києвом 28%, ще 27% – скоріше пов’язують. Близько третини ВПО не планують своє майбутнє життя у столиці.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати порівняльного дослідження «Настрої киян та переселенців», проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 16-27 лютого 2023 року.

Водночас 85% опитаних киян зазначили, що вони однозначно пов’язують свої плани на майбутнє з проживанням у Києві, ще 11% – скоріше пов’язують, близько 3% – не мають планів залишатися жити у Києві.

Близько 90% опитаних киян та ВПО вважають Київ комфортним для проживання. Протилежну думку мають 9% киян і 6% переселенців.

За даними дослідження, 44% киян виїжджали з Києва у лютому-березні 2022 року, одразу після початку повномасштабної війни. З них більше половини виїхали до іншої області України, третина – до іншого населеного пункту Київщини, кожен десятий – за кордон. Основна аудиторія тих, хто виїжджав, – молодь, жінки та більш забезпечені.

Основна причина вибору Києва як міста проживання серед переселенців, які живуть зараз у Києві, – наявність родичів і близьких друзів (45%). Серед інших – можливість знайти роботу (26%) та безпечність міста в умовах війни (22%). 8-9% зазначили, що їм подобається Київ, і тут є багато можливостей, щоб почати нове життя, 5% – що тут наявні вільні місця для тимчасового проживання. Для 4% було байдуже, куди виїжджати, ще для 2% – це було рішення організації, відповідальної за переселення.

Як зауважують автори дослідження, 17% переселенців зазначили, що їхнє житло, де вони жили до війни, зруйноване і непридатне до життя. У 24% – частково пошкоджене, 2% – було зруйноване, але вже відновлене, у 35% – без змін. 21% сказали, що не мають інформації щодо стану свого житла. Про більшу кількість руйнувань зазначили переселенці з Донбасу та старші опитані.

Читайте також: Майже 20% киян втратили роботу під час війни

Дві третини переселенців орендують квартиру у Києві, ще чверть – живуть у помешканні родичів, друзів, знайомих. У центрах для біженців, готелях, хостелах проживають 6-7%, у власному помешканні – 2%, у помешканні інших місцевих жителів – 1%.

При цьому 65% опитаних киян вказали про відсутність напруження у відносинах між переселенцями і киянами, близько 20% зазначили, що воно існує. Серед переселенців про відсутність напруження у відносинах із місцевими зазначили майже 80% опитаних, близько 20% – про його наявність.

За даними дослідження, 55% опитаних киян позитивно поставилися б до того, якби частина переселенців залишились жити у місті, працювати, 35% – нейтрально, 8% – негативно.

Опитування проводилося методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face) серед жителів Києва та переселенців, які приїхали у місто, віком від 18 років. Вибірка серед постійних мешканців репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 800 респондентів – жителі міста Києва, 800 респондентів – переселенці. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 3,5%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-