У Музеї історії України сподіваються, що храм-МАФ демонтують до кінця року

У Музеї історії України сподіваються, що храм-МАФ демонтують до кінця року

Укрінформ
Керівництво Національного музею історії України сподівається на звільнення до кінця року ділянки, де був незаконно збудований храм УПЦ (МП).

Про це повідомив кореспондентові Укрінформу директор музею Федір Андрощук.

"Це довга колізія. Вони (УПЦ (МП) - ред.), очевидно, будуть опротестовувати це рішення. До того ж реалізація рішення залежить не від музею, а від спеціальної виконавчої служби. Але ми сподіваємося, що справедливість буде на нашому боці, і до кінця року ця ділянка повернеться музею та державі", - зазначив він.

Водночас Андрощук підкреслив, що музей не наполягає на знищенні храму, вважаючи, що його слід перенести на інше місце, де він буде доречним.

"Коли люди до нас приходять, вони хочуть певні асоціації мати. У нас про Десятинну церкву є виставка, яка працює наразі. А сучасні інтерпретації Десятинної церкви - це інший бік, не музейний", - зауважив директор НМІУ.

За його словами, через війну постійні експозиції в музеї розібрали, і задля швидкого реагування у випадку небезпеки їхнє місце займають "мобільні" проєкти. Територія навколо музею також залучається до виставок, тому звільнена ділянка стане в пригоді для реалізації дитячих програм та екскурсій.

"Ми багато чого плануємо на території музею. Як тільки стане тепліше - якісь екскурсії, дитячі програми", - сказав Андрощук.

Читайте також: Храм-МАФ біля Десятинної церкви має бути демонтований - Ткаченко

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня Господарський суд Києва зобов’язав звільнити ділянку Національного музею історії України від незаконно збудованого храму УПЦ (МП).

Дозвіл на спорудження каплиці біля фундаменту Десятинної церкви надав УПЦ (МП) у 2004 році тодішній очільник Національного музею історії України Сергій Чайковський. У 2012 році московський патріархат отримав право власності на будівлю, водночас земля залишилася у володінні музею.

У 2021 році музей подав позов з вимогою знести храм на його території.

Фото: t.me/otkachenkokyiv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-