Прораховували різні сценарії, включно з найгіршими - Кличко про перші дні агресії рф

Прораховували різні сценарії, включно з найгіршими - Кличко про перші дні агресії рф

Укрінформ
У перші дні повномасштабного вторгнення рф в Україну влада Києва прораховувала різні сценарії, зокрема й найгірші.

Про це сказав Київський міський голова Віталій Кличко в ефірі телеканалу «Київ», передає кореспондент Укрінформу.

«Цей день (початку повномасштабного вторгнення - ред.) я дуже добре пам’ятаю. Ми знали, що багато російських військ перебуває на кордоні, але ми всі сподівались, що наступу не буде. О пів на четверту мені зателефонували військові і сказали, що почалось. Ближче до 6-ї ранку ми вже знали, що російський десант пішов на Гостомель. О 7-ій ранку ми вже зібрались у мерії. Там була нарада із заступниками щодо логістики – що ми робимо, як комунікуємо з військовими тощо», - розповів Кличко.

Він стверджує, що інструкцій від керівництва держави ще не було, тому кожен мер ухвалював рішення щодо своїх дій самостійно.

«Рада оборони Києва, яка засідала в цей день, прийняла рішення сприяти евакуації громадян. Також ми тоді ввели комендантську годину. Крім того, потрібно було розгортати пункти вступу до територіальної оборони. Враховуючи те, що російські війська почали швидко просуватись, ми вирішили всім, хто вступив до територіальної оборони Києва, видавати зброю», - сказав міський голова.

Читайте також: Кличко: Рік ми живемо у новій реальності, але боремося і віримо у себе та свою країну

За його словами, перед столичною владою було багато викликів. Зокрема, потрібно було встановити перепони з металоконструкцій і бетону на вулицях, облаштувати блокпости. А для цього тоді бракувало матеріалів і техніки.

Крім того, внаслідок ракетних ударів по нафтобазах була знищена логістика щодо пального. Загарбники також розбомбили всі логістичні центри, які забезпечували столицю харчами, і в місті міг виникнути великий дефіцит продуктів і води.

«Ми бачили, що росіяни намагаються оточити, перерізати всі ключові сполучення Києва з іншими регіонами. Наші військові робили все для того, щоб цього не було. Але ми повинні були прораховувати різні сценарії, не виключаючи найгірших», - наголосив Київський міській голова.

Одним із ключових викликів з перших днів, за його словами, було інформування людей про те, що потрібно робити, де можна отримати допомогу.

«Київ – це столиця, серце країни. Що стосується намірів росіян, то вони завжди хотіли захопити Київ, і він залишається їхньою метою. Але є різниця - бажати і могти. Бажати можна, але вони не змогли цього зробити навесні і зараз не зможуть», - переконаний Кличко.

Як повідомлялося, Віталій Кличко заявив, що у разі повторного наступу на Київ міська влада підготувала багато «подарунків» для росіян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-