У Києві більш як 100 тисяч людей потребуватимуть реабілітації після війни - КМДА

У Києві більш як 100 тисяч людей потребуватимуть реабілітації після війни - КМДА

Укрінформ
У Києві до 100 тис. військовослужбовців можуть потребувати реабілітації після поранення чи повернення з фронту, психологічної допомоги потребуватимуть і члени їх сімей.

Про це на пресконференції в Укрінформі сказав директор Департаменту соціальної політики КМДА Руслан Світлий.

«Питання реабілітації військовослужбовців — найактуальніша проблема, якою ми повинні опікуватися на даний час. По місту Києву ми очікуємо більше ніж 100 тисяч таких людей, які безпосередньо потребуватимуть нашої уваги. Ускладнює ситуацію те, що до цих 100 тисяч військових, які повернуться з війни, ми додаємо ще членів їх сімей. Навіть якщо немає поранення, то виникають психологічні проблеми, з якими ми повинні боротися і допомагати боротися людині, і виводити з важкого психологічного стану всю його сім'ю», - сказав Світлий.

Він повідомив, що на розгляді Київради знаходиться комплексна цільова програма з підтримки захисників та захисниць України, які повертатимуться з фронту. За його словами, ухвалення її очікується протягом кількох тижнів.

Як зазначив Світлий, ідея програми - забезпечити своєрідну парасольку захисту для тих, хто повернувся з фронту, та їх сімей, включаючи як медичні, психологічні послуги, так і освітні послуги з працевлаштування, професійної переорієнтації.

«Все це являє собою парасольку соціального захисту і ведеться від приходу людини з фронту до повного працевлаштування, коли сім'я і сама людина вважають себе повноцінними членами суспільства», - сказав Світлий.

Окрім цього, за його словами, в Києві також розвивається мережа мілітарі-хабів, де ветерани зможуть спілкуватися один з одним, займатися спортом тощо.

Також, за словами Світлого, триває створення єдиного міського реабілітаційного центру, в якому будуть зосереджені всі необхідні служби, і де людина зможе знаходитися від початку і до кінця будь-якої реабілітації.

«Там буде і реабілітація, і протезування, все, що необхідно людині як з медичної, так і з соціальної точки зору», - сказав Світлий.

Директор соціального департаменту КМДА додав, що київська влада готова співпрацювати з громадськими організаціями як українськими, так і міжнародними.

Як зазначив на пресконференції голова британської організації Alex Lewis Trust Алекс Льюїс, який перебуває в Україні з метою підтримки бійців, що втратили кінцівки, наразі головна задача — віднайти той продукт, який допоможе людям з ампутаціями повернутися до повноцінного, незалежного життя, вести такий спосіб життя, який вони вели до втрати кінцівок. За його словами, в цьому можуть допомогти ті технології, які змодельовані на основі потреб самих людей з ампутаціями.

Читайте також: Через війну чверті українців загрожує важкий розлад психіки – ВООЗ

«Хотів би зосередити увагу на технології, яка була змодельована саме ампутантами, що дало можливість мені відчувати і використовувати всі ці можливості як ампутанту. Я вірю і знаю, що реабілітація починається одразу після операції. І найголовніше — це повернення до незалежного життя. Звісно, я зрозумів, що багато ваших людей хочуть повернутися саме на фронт. На жаль, із часом буде дуже багато поранених, багато ампутантів, і наша задача повернути їх до того життя, яке вони мали до війни», - сказав Алекс Льюїс.

Наразі британські експерти, зокрема з фонду Alex Lewis Trust, готові ділитися досвідом з українськими лікарями, соціальними працівниками, науковцями щодо всіх етапів реабілітації людей з ампутованими кінцівками.

Як повідомляв Укрінформ, торік 89 військовослужбовців Збройних сил України пройшли реабілітацію в Латвії, наразі тут лікуються ще 55 українських воїнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-