Ексміністру енергетики Болгарії висунули звинувачення у справі про російський газ

Ексміністру енергетики Болгарії висунули звинувачення у справі про російський газ

Укрінформ
Болгарська прокуратура висунула звинувачення в навмисній недбалості проти колишнього міністра енергетики, колишнього заступника міністра енергетики та колишнього керівника державної газової компанії Bulgargaz.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Sofia Globe.

За інформацією правоохоронців, дії колишніх посадовців завдали збитків на 88 млн болгарських левів або близько 45 млн євро державній компанії Bulgargaz.

Хоча прокурори не назвали імен цих трьох осіб, лише вказавши їхні ініціали, за даними ЗМІ, йдеться про колишнього міністра енергетики Олександра Ніколова, його колишнього заступника Данаїла Ніколова та колишнього директора Bulgargaz Людмила Йоцового.

Читайте також: Президент Болгарії розпустив парламент - вибори призначили на квітень

Раніше у болгарських ЗМІ повідомлялося, що правоохоронці розслідують рішення згаданих посадовців у справі про закупівлю російського газу.

Минулого року відразу після рішення російського «Газпрому» припинити постачання газу Болгарії за відмову оплати в рублях, країна продовжила купувати російський газ через посередників і з надбавкою в 30%.

Як повідомлялося, 1 квітня 2022 року президент росії путін указом зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях із країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Читайте також: Альтернатива російському газу: Болгарія почала будівництво трубопроводу до Сербії

27 квітня російський монополіст «Газпром» повністю призупинив постачання газу болгарській компанії Bulgargaz та польській PGNiG у зв'язку з несплатою в рублях.

Більшість урядів країн Євросоюзу заявили про відмову оплачувати поставки російського газу в рублях. Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн застерегла, що перехід на розрахунки з росією у рублях буде означати порушення санкцій ЄС проти росії, зокрема проти її банківського сектору.

Фото: pixabay.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-