Київ готує програму реінтеграції й реабілітації військових

Київ готує програму реінтеграції й реабілітації військових

Укрінформ
У Києві розробляють програму реінтеграції й реабілітації військових і готуються запровадити нову систему послуг для підтримки ветеранів та їхніх родин.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказала заступниця голови Київської міськдержадміністрації Марина Хонда.

За її словами, програма має запрацювати вже цього року. Її підготовці передувало затвердження Київрадою Концепції реінтеграції та підтримки киян-ветеранів російсько-української війни.

“На жаль, за 8 років війни наша держава не змогла забезпечити створення належної системи реабілітації та реінтеграції військових. А захисників, які повертаються та ще повернуться із фронту і які матимуть проблеми зі здоров’ям, буде в рази більше. Особливість допомоги їм — комплексне супроводження родин військових та родин загиблих, і сімей захисників, котрі втратили здоров’я, отримавши інвалідність. По-іншому підходити до цього не можна”, - переконана Хонда.

Вона нагадала, що міські депутати також нещодавно проголосували за рішення про створення єдиного центру комплексної підтримки учасників бойових дій “Київ мілітарі хаб”. “Хочемо створити єдиний ветеранський центр, де колишні військові зможуть отримати увесь спектр послуг, зрозуміти, на що вони мають право і як краще цим правом скористатися. Зараз допрацьовуємо деталі: який вигляд матиме хаб, як працюватиме, яке наповнення, які послуги там надаватимуть. Для цього радимося з ветеранською спільнотою, зокрема із тими, хто перебував у полоні, хто втратив близьких”, - зазначила заступниця голови КМДА.

Читайте також: Українських ветеранів запрошують на навчання за фахом кібербезпека

За словами Хонди, методики створення таких центрів напрацювали у Сполучених Штатах та в Ізраїлі. І Київ вже активно залучає для консультування ізраїльських фахівців. Другим після створення умов для реабілітації і соціалізації ветеранів завданням столичної влади у сфері надання соцпослуг профільний заступник голови КМДА назвала завершення розбудови системи дитячої реабілітації, адаптації дітей з інвалідністю. Важливо також продовжити надавати увесь спектр соціальних послуг, які вже впроваджено в Києві.

За даними Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, соціальними виплатами і послугами охоплено майже 20 мільйонів українців. І, попри війну, затримок з виплатами пенсій та соцдопомог торік в Україні не було. В бюджеті-2023 передбачене повне покриття усіх соціальних видатків. Для цього у держкошторисі запланували майже 800 мільярдів гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-