У Києві та області викрили мережу псевдореабілітаційних центрів

У Києві та області викрили мережу псевдореабілітаційних центрів

Фото
Укрінформ
У Києві та Київській області правоохоронці викрили мережу псевдореабілітаційних центрів.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомляє у Телеграмі.

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури Києва викрито мережу псевдореабілітаційних центрів, в яких незаконно утримували громадян під приводом лікування від алкогольної та наркотичної залежності (ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає до 5 років позбавлення волі.

Згідно з матеріалами слідства, протиправну діяльність організували четверо громадян України. Вони облаштували приміщення, де за гроші утримували нарко- та алкозалежних проти їхньої волі.

Учасники злочинної групи розміщували в інтернеті оголошення про те, що їхня установа надає послуги з лікування та реабілітації узалежнених від наркотичних засобів чи алкоголю осіб. Вартість "курсу лікування" становила від 10 до 15 тис. грн на місяць.

"Родичі, будучи введеними в оману та бажаючи допомогти узалежненим рідним, погоджувались на такі умови. Після оплати певної суми грошових коштів зловмисники приїжджали і шляхом застосування фізичного та психологічного примусу незаконно забирали "пацієнтів" з помешкань та відвозили у так звані реабілітаційні центри", - зазначили в прокуратурі.

Згідно із законодавством України, позбавити волі особу, яка у встановленому законом порядку не визнана судом недієздатною чи обмежено дієздатною, можна виключно за її добровільною згодою або на підставі рішення суду.

Читайте також: На Київщині через службу таксі нелегально проконвертували ₴50 мільйонів - БЕБ

У людей відбирали мобільні телефони та всі особисті речі. Зловмисники обмежували будь-які контакти з родичами і забороняли покидати приміщення. Самі ж приміщення були облаштовані гратами, а з вікон зняті віконні ручки.

Після проведення слідчих дій 25 осіб звернулися до правоохоронців із заявами про незаконне позбавлення волі. Загалом у закладах перебували близько 50 осіб.

Слідчі затримали чотирьох організаторів незаконної діяльності. Їм повідомили про підозру, вирішується питання про обрання запобіжних заходів. Досудове розслідування триває.

Як повідомляв Укрінформ, у липні на Закарпатті поліцейські викрили нелегальний реабілітаційний центр, де незаконно утримували людей. У закладі пацієнтів під приводом лікування утримували проти їхньої волі, забороняли покидати територію, самостійно пересуватися, користуватися мобільними телефонами, спілкуватися та бачитися з рідними.

Фото в тексті: Київська міська прокуратура

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-