Зеленська закликає допомогти створити центри допомоги жертвам російського насильства

Зеленська закликає допомогти створити центри допомоги жертвам російського насильства

Фото
Укрінформ
Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у Конференції із запобігання сексуальному насильству під час конфліктів (PSVI Conference) та закликала світову спільноту підтримати жертв російського насильства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Президента.

Зеленська виступила в межах панелі «Підтримка врятованих» і присвятила свою промову допомозі тим, хто пережив сексуальне насильство під час війни, розв’язаної росією в Україні.

«Це особливо болюча для нас тема. Розв’язана росією в Україні війна принесла насильство різних видів. Через російські ракети кожен українець не знає, чи повернеться з роботи, чи прокинеться в себе вдома. Десятки тисяч наших громадян пережили страх і відчай, тортури та втрати в окупації. Але те насильство, про яке поговоримо ми, – особливо тяжке. Бо постраждалим завжди важко про нього говорити й свідчити. Жертвам зґвалтувань говорити про це найважче», – сказала перша леді.

Вона наголосила, що нині Офіс Генерального прокурора України задокументував понад 100 випадків сексуального насильства. Наймолодшій жертві – всього 4 роки, а найстаршій – 85.

Читайте також: Сексуальні злочини рф: жінку ґвалтували тільки тому, що вона була вчителькою української

«Наші слідчі ретельно збирають і документують усю інформацію. Це лише ті випадки, коли жертви знайшли в собі сили давати свідчення. На думку психологів, людина, яка пережила насильство, може свідчити, лише коли почувається в цілковитій безпеці. Тож нам треба створити таку безпеку для наших постраждалих», – вважає Зеленська.

Дружина Президента закликала світову спільноту допомогти у підтримці жертв російського насильства.

"В Україні створюються центри допомоги врятованим, зокрема жертвам насильства. Але наші громадяни зараз рятуються від війни не лише в Україні, а й по всьому світу. Серед українців на ваших вулицях ви можете побачити жертв насильства і навіть не здогадуватися про це, а вони побояться просити про спеціальну допомогу", - сказала Зеленська.

Вона наголосила, що тепер Україні потрібна підтримка у створенні центрів допомоги врятованим за кордоном: "Ми хочемо почати з Німеччини, Чехії та інших країн Європи. Ми бачимо чотирикутник організаторів, які могли б це втілити: Українська держава (плюс наше консульство або посольство в країні), міжнародна організація-донор, уряд країни, українська громадська організація в країні, яка допомагає переселенцям".

Перша леді зазначила, що сексуальне насильство з боку росіян в Україні – не випадковість чи тимчасове відхилення, «це різновид їхньої зброї, якою вони воюють з Україною та нашими людьми. І нам потрібна допомога в донесенні цієї інформації до світу».

Читайте також: росія планувала сексуальне насильство в Україні на системному рівні - британський експерт

PSVI Conference відбувається в Лондоні 28-29 листопада 2022 року. Вона має чотири основні теми: посилення глобального реагування, профілактика, справедливість та відповідальність, підтримка врятованих і дітей, народжених унаслідок сексуального насильства, пов'язаного із конфліктом.

У дискусійній панелі разом із дружиною Президента взяли участь Її Королівська Високість Графиня Весекська, доктор Деніс Маквеге, виконавча директорка Глобального фонду тих, хто вижив, Естер Дінгеманс, спеціальний представник прем'єр-міністра з питань запобігання сексуальному насильству в конфліктах Айна Джасік, державний міністр Великої Британії (Близький Схід, Північна Африка, Південна Азія та ООН) лорд Ахмад Вімблдонський.

Напередодні Конференції відбулася вечеря для її учасників на запрошення Графині Весекської.

Крім того, у перший день візиту Олена Зеленська провела зустріч із державним секретарем у закордонних справах і справах Співдружності націй та розвитку Великої Британії Джеймсом Клеверлі. Перша леді подякувала державному секретарю за його нещодавній візит в Україну, а також британському уряду – за вагому військову та гуманітарну підтримку України протягом усіх місяців російського вторгнення.

«Ми в Україні дуже цінуємо надану Великою Британією оборонну підтримку, яка допомагає нам вистояти у війні. Я знаю, що ви детально обговорювали питання про зброю з Президентом Володимиром Зеленським під час вашого візиту в Україну. Єдине, про що я хочу вас попросити, – допоможіть нам якнайшвидше створити «повітряний щит» над Україною. Щоб урятувати життя мирних українців, убезпечити критичну інфраструктуру», – сказала вона.

Читайте також: Перша леді долучилася до акції «16 днів проти насильства»

Перша леді розповіла про наслідки російських ударів по критичній інфраструктурі України й закликала британських урядовців визнати росію країною-терористом.

«Я хочу подякувати Великій Британії за підтримку українців, які вимушено покинули свої домівки через російську війну. Ми знаємо, наскільки питання міграції є чутливим для Сполученого Королівства. Після початку руйнування росією об’єктів нашої критичної інфраструктури українці знову почали розглядати можливість тимчасового переїзду до Європи, зокрема до Великої Британії. Сподіваюся, що ваш уряд продовжить надавати їм підтримку протягом цієї зими та до завершення російської війни», – наголосила Зеленська.

Під час зустрічі перша леді України подякувала за підтримку Лондоном резолюції Генасамблеї ООН щодо механізму компенсації збитків, завданих Україні агресією рф, та закликала Велику Британію визнати росію державою-терористом і підтримати ініціативу України зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

«Як жертви сексуального насильства мають бути впевнені, що на їхніх кривдників чекає відповідальність, так і все українське суспільство має знати, що всіх, хто віддавав злочинні накази, буде покарано», – переконана дружина Президента.

Як повідомлялося раніше, перша леді України Олена Зеленська в Лондоні зустрілася з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком та його дружиною Акшатою Мурті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-