росія планувала сексуальне насильство в Україні на системному рівні - британський експерт

росія планувала сексуальне насильство в Україні на системному рівні - британський експерт

Укрінформ
російські командири подекуди заохочували сексуальне насильство на тимчасово захоплених територіях України або навіть віддавали відповідні накази.

Про це зазначив агентству Reuters британський адвокат Вейн Джордаш, який допомагає Києву в розслідуванні воєнних злочинів окупантів, передає Укрінформ.

Досліджуючи факти зґвалтувань під час окупації російськими військами північної частини Київської області та інших територій, він дійшов висновку про планування сексуального насильства «на більш систематичному рівні».

Джордаш не назвав конкретних осіб, які фігурують у матеріалах розслідувань, однак, за його словами, є докази планування сексуального насилля при вторгненні в Україну.

На підтвердження цих висновків Reuters наводить слова спеціальної представниці Генсека ООН з питань сексуального насильства в умовах конфлікту Праміли Паттен.

«Є ознаки того, що сексуальне насильство використовується як зброя у війні», - заявила вона агентству, посилаючись на повідомлення про факти зґвалтування на очах у членів сім'ї, групове зґвалтування та примусове роздягання.

Читайте також: Треба розслідувати кожен випадок сексуального насильства під час війни – Зеленська

Зґвалтування відповідно до Женевських конвенцій є воєнним злочином. Широко поширене або систематичне сексуальне насильство може бути прирівняне до злочинів проти людяності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-