У Києві відкрили вуличну виставку «Рашизм - це...»

У Києві відкрили вуличну виставку «Рашизм - це...»

Фото
Укрінформ
У столичному Парку Вічної слави відкрили вуличну виставку «Рашизм - це...» на осмислення квазі-ідеології сучасної росії, що поєднує ідеї фашизму та більшовизму.

Про подію, організовану Українським інститутом національної пам’яті, Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, а також Музеєм Революції Гідності, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми хотіли показати сутність того зла, з яким сьогодні Україна і весь світ стикнулися, і його небезпеку при подальшому розгортанні. Ми часто чуємо слово "рашизм", але далеко не завжди уявляємо, що за ним ховається", - зазначив заступник голови УІНП Володимир Тиліщак.

Виставка представляє собою вісім стендів із фотофіксаціями злочинів рф в Україні, доповнених текстами на пояснення історичних передумов формування явища "рашизм", методів маніпуляції суспільною думкою з боку пропагандистських ЗМІ, а також опис злочинів, які загарбники скоїли в Україні. Заразом дослідники виокремили риси, що характеризують цей режим. Зокрема, імперський реваншизм, геноцид, "скрєпи", "тиранію", "пропаганду", які стоять за міфом про велику російську культуру.

"росія схожа на Крихітку Цахес - абсолютну потвору, яка за рахунок чар привласнювала чужі надбання. Таким чином, вона створила навколо себе образ культурного домінування, великої російської поезії, музики і т.д. Але ця війна розсіяла чари, і зараз ми розуміємо, що за цим міфом росії стояв банальний "рашизм" і паразитування на чужих культурах та історії", - зазначила заступник генерального директора Музею Майдану Ольга Сало.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підкреслив, що слово "рашизм" не є остаточним варіантом для позначення дій загарбників.

"Ми точно не знаємо, яким словом назвати те, що роблять росіяни. Через роки, можливо, вигадають іншу назву. Наразі термін "рашизм" видається таким, яким можна назвати це жахливе поєднання більшовизму, фашизму, ксенофобії та "скрєп" - усього того, що ми бачимо в Маріуполі, Бучі, у містах, які зазнають обстрілів цими днями - у Запоріжжі, Миколаєві", - зазначив Ткаченко на відкритті виставки.

Читайте також: Правда про (не) існування російського народу і держави: історичний вимір крізь призму сучасності

Організатори повідомляють, що місце й день відкриття не стали випадковістю. Як зазначив Тиліщак, Парк є "нагадування про Другу світову як витоку "рашизму". Водночас саме в цей день у 1939 році комуністичний та нацистський режими проводили спільний парад після того, як вони спільними силами розтрощили Польщу.

У Києві відкрили виставку на осмислення «рашизму» / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

"Ми хотіли нагадати й про минуле зло, і зло, яке сьогодні черпає натхнення у тих тоталітарних режимах і шириться світом", - наголосив він.

Автори виставки зазначають, що стенди експонуватимуться протягом місяця, також вони доступні на сайті УІНП.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська агресія. Український народ, його Збройні сили мужньо протистоять агресору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-