У Києві викладач одного з вишів відправляв ухилянтів за кордон під виглядом «студентів»

У Києві викладач одного з вишів відправляв ухилянтів за кордон під виглядом «студентів»

Фото
Укрінформ
У Києві правоохоронці викрили доцента кафедри місцевого університету, екснауковця Національної академії наук України, який організував схему переправлення за кордон осіб призовного віку під виглядом "польських студентів".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

"За процесуального керівництва Київської міської прокуратури затримано та повідомлено про підозру громадянину за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України)", — ідеться в повідомленні.

За даними слідства, підозрюваний обіцяв чоловікам, які проживають у Києві та підлягають мобілізації, допомогу у виготовленні підроблених документів – запрошень на навчання, студентських квитків і довідок про навчання у вищому навчальному закладі Польщі. Вартість такої послуги зловмисник оцінював у 1,5 тисячі євро з людини.

У ході контролю за вчиненням злочину зафіксовані факти отримання фігурантом коштів за двох осіб. Під час передачі останнього траншу чоловік був затриманий правоохоронцями на території однієї зі столичних АЗС. Загальна сума одержаних зловмисником коштів становить 3 тис. євро.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці вилучили документацію, банківські картки, комп’ютерну техніку та значну суму грошей. Також з’ясувалося, що чоловік має судимість і перебуває на випробувальному терміні.

Досудове розслідування триває.

За повідомленням СБУ, іншого ділка викрито у Кропивницькому: він продавав підроблені посвідчення внутрішньо переміщених осіб, які нібито потребують медичної реабілітації за кордоном.

Вартість «послуги» становила 3,5 тис. дол. з людини.

Вирішується питання щодо повідомлення затриманому про підозру.

Читайте також: На Одещині поліцейські затримали зловмисників, які нападали на підприємців

Як повідомляв Укрінформ, раніше у Вінниці Служба безпеки України нейтралізувала канал нелегального виїзду військовозобов’язаних за кордон за фіктивними документами. Організаторами схеми виявилися кілька місцевих жителів. За оформлення повного пакету фіктивних документів зловмисники брали до 4 тисяч доларів з особи.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-