Оболонський острів повернули громаді Києва

Оболонський острів повернули громаді Києва

Укрінформ
Громаді Києва повернули Оболонський острів, розташований поряд із парком "Наталка".

Як передає Укрінформ, про це Національне антикорупційне бюро України повідомляє у Телеграмі.

НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, у співпраці з Київською міською державною адміністрацією, запобігли незаконному відчуженню у приватну власність Оболонського острова площею 147,7 тис. кв. м, що розташований поряд із парком "Наталка".

Центральна колегія Мінстерства юстиції задовольнила скаргу, яку подало комунальне підприємство "Плесо", щодо скасування реєстрації острова за приватною компанією.

"Детективи НАБУ встановили, що у 2019-2020 роках з власності територіальної громади Києва виведено гідротехнічну споруду "Дамба напірна-багатофункціональна". Право власності на дамбу незаконно оформили на приватну компанію. При цьому за Міським кадастром територія Оболонського острова обліковується за комунальним підприємством "Плесо" і належить громаді Києва", - зазначили в НАБУ.

До того ж, острів включений до переліку територій, де має бути створений ландшафтний парк "Дніпровські острови", на що виділялись відповідні кошти з бюджету міста.

Як повідомили у КМДА, кримінальне провадження за вказаним фактом було розпочате після виявленого у ЗМІ журналістського розслідування програми "Схеми", яке стосувалось незаконного привласнення причалів, дамб та цілого острова у межах міста Києва та Київської області.

Читайте також: Вночі росіяни вдарили ракетами по Вишгородському району Київщини, без постраждалих

За скаргами службових осіб КМДА, КП "Плесо" і НАБУ, скерованих до Мін'юсту, були скасовані реєстраційні дії державних реєстраторів та приватних нотаріусів.

"Центральна колегія Мін’юсту задовольнила в повному обсязі скаргу комунального підприємства "Плесо" щодо скасування реєстраційних дій, на підставі яких право власності на острів Оболонський, який є власністю територіальної громади м. Києва, могло перейти у приватну власність третіх осіб. Зазначена робота проводилась КП у координації та співпраці з Національним антикорупційним бюро України. Про це повідомляє КП "Плесо" з посиланням на наказ Мін’юсту "Про задоволення скарги", - зауважили в КМДА.

У КМДА додали, що зазначену скаргу "Плесо" направило з метою захисту інтересів територіальної громади Києва, збереження за містом права власності на вказаний вище острів і недопущення його передачі у приватні руки.

Читайте також: СБУ викрила агентурну мережу рф, яка координувала наступ ворожих військ на Київ

Як повідомлялося, згідно з матеріалом "Схем" від 21 вересня 2021 року, низка причалів і дамб на Дніпрі та Оболонський острів площею майже 150 тис. кв. м перейшли у приватні руки столичного юриста-бізнесмена Костянтина Бойка завдяки листу з Нацполіції.

Фото: Телеграм НАБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-