У Києві відкрилася виставка «Кожен із нас — воїн»

У Києві відкрилася виставка «Кожен із нас — воїн»

Фото
Укрінформ
У столиці відкрилася виставка «Кожен із нас — воїн», яка є спільним проєктом Сил територіальної оборони Збройних сил України та Українського інституту національної пам’яті до Дня Незалежності.

У церемонії відкриття експозиції взяв участь міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає кореспондент Укрінформу.

"Моральна підтримка бійців збройних сил надзвичайно важлива. Я вдячний Українському інституту національної пам'яті за те, що такі виставки постійно організовуються, навіть закордоном. Зокрема, виставка розбитої російської техніки, яка зараз стоїть на Хрещатику, також була за кордоном", - сказав Ткаченко.

Ткаченко зазначив, що наративи та ідеологічну складову у лавах ЗСУ та МВС допомагає підтримувати голова УІНП Антон Дробович, який з першого дня знаходиться в Силах територіальної оборони.

Він також зазначив, що діяльність Інституту необхідна задля розуміння глибини традицій, які зараз продовжують плекати українці.

У Києві відкрилася виставка "Кожен із нас - воїн" / Фото: Руслан Канюка. Укрінформ

"Історія наша більша ніж 31 рік. Це історія постійної боротьби за право ідентичності українського народу. І ті цінності, які закладалися ще під час Русі, у середні віки, ми продовжуємо плекати. Сьогодні ми ще краще розуміємо, що це війна за нашу ідентичність і традиції", - сказав міністр.

Своєю чергою голова УІНП наголосив, що виставка розкриває меседж, що Сили ТрО - це не просто законодавча новела, посилення обороноспроможності країни, а "щось таке, що з нами 1000 років".

"І в княжу добу, і за часів козаччини, і за часів УНР ми бачимо, що люди абсолютно різних спеціальностей готові боронити свою землю", - сказав Дробович.

За словами фотографа із 15-річним стажем Олега Пальчика, який є солдатом Сил ТрО й співавтором проєкту, акцент зроблено на очі бійців. "Основна увага в портретах - це емоція й історія бійця в його очах. Зображені люди або безпосередньо перебували на лінії фронту на момент фіксації, або тільки повернулися з війни. І з цими свіжими почуттями ми їх "ловили" та фотографувами", - розповів він.

Водночас Пальчик підкреслив, що в очах українських військових немає страху та водночас не зчитується бажання все стерти на порох.

Читайте також: У Вінниці стартує мистецька виставка «З Україною в серці»

"Вони готові захищати свою землю, нищити ворога до останнього, але це не приностить їм якогось задоволення чи чогось подібного. Це необхідна робота. Це відслідковується в очах й емоціях", - підсумував він.

Натомість капітан Сергій Федоренко підкреслив, що проєкт дає змогу, з одного боку, вшанувати загиблих, які з перших днів війни вийшли проти військ рф, а з іншого - підтримати бригади Сил ТрО, які зараз на першій лінії оборони стримують ворога.

Третім аспектом виставки стала своєрідна відповідь на запитання "У чому сила?" Відповідь Сил ТрО чітка: сила - у сміливості, стійкості, спротиву, злагодженості й результаті, зазначено на банерах.

Експозиція виставки розміщена на Контрактовій площі, між виходом з метро на вулиці Спаській та пам’ятником Григорію Сковороді.

Читайте також: Усі гроші з продажу картин черкаський художник віддасть на ЗСУ

Проєкт являє собою низку банерів, де поєднанано фотопортрети бійців з лав тероборони з інформаційними повідомленнями про історичну тяглість формування "народного ополчення". За словами організаторів, метою ініціативи було показати важливість готовності захищати свій дім і свою країну та роль Сил територіальної оборони у захисті України. Ознайомитися виставкою кияни та гості міста зможуть протягом місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-