Вперше за 84 роки: у костелі святого Миколая концертні стільці замінили лавками

Вперше за 84 роки: у костелі святого Миколая концертні стільці замінили лавками

Укрінформ
У римо-католицькому костелі святого Миколая в Києві, у якому восени 2021 року сталася пожежа, триває відновлення: замість концертних стільців встановили дерев'яні лавки - саме такі, які стояли у храмі до його захоплення більшовиками у 1938 році.

Про це йдеться на сторінці парафії костелу св. Миколая у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

Нові лавки передала костелу парафія св. Марії в Андернах (Німеччина).

Як розповів настоятель храму отець Павло Вишковський, саме такі лавки були в костелі, доки їх не знищили за радянської влади у 1938 році. "Тому це вперше за 84 роки, як в костелі стоять лавки”, — зауважив він.

Читайте також: У столиці з'явиться «Канадський сквер»

Довжина лавок - понад чотири метри, вага - 112 кг. Громада планувала їх встановити за два дні, однак впорались за чотири години. Щоб довезти лавки до Києва, благодійникам довелося подолати майже 2 тис. км. Зокрема, надав допомогу Благодійний фонд родини Жебрівських, зазначили в парафії.

Як повідомлялося, у Міністерстві культури та інформаційної політики пообіцяли передати римо-католицькій громаді Києва костел святого Миколая до кінця 2023 року.

Наразі МКІП та релігійна організація “Релігійна громада Парафія Святого Миколая Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-католицької церкви у м. Києві” співпрацюють на підставі меморандуму щодо збереження та відновлення костелу по вул. Великій Васильківській, 75.

Читайте також: У костелі святого Миколая встановили статую, яку освятив Папа Франциск

Меморандум не передбачає будь-яких фінансових та майнових зобов’язань сторін одна перед одною та відносно третіх осіб. Робота в напрямку реалізації меморандуму ведеться, але у зв’язку зі збройною агресією росії він не зміг бути реалізованим у повному обсязі та в зазначені терміни.

МКІП знаходиться у пошуку репетиційних залів та приміщень для концертів Національного будинку органної та камерної музики та переміщення Національного будинку органної та камерної музики. "Наразі питання (про передання костелу - ред.) не є врегульованим, а значить, Костел святого Миколая не може бути переданий парафії Римсько-католицької церкви в постійне користування. Попри це, немає жодних перепон для проведення богослужінь парафії Святого Миколая Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-католицької церкви”, - пояснили в МКІП.

Пожежа в костелі Святого Миколая спалахнула 3 вересня ввечері. Попередньою причиною займання було коротке замикання в органі. Перший етап протиаварійних робіт з ліквідації наслідків пожежі був завершений ще в січні 2022 року.

Фото: Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-