Український ПЕН вимагає від Міносвіти підписати контракт з обраним президентом Могилянки

Український ПЕН вимагає від Міносвіти підписати контракт з обраним президентом Могилянки

Укрінформ
Громадська організація "Український ПЕН" звернулася до Міністерства освіти і науки з вимогою невідкладно завершити формальну процедуру для підписання контракту з новообраним президентом Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергієм Квітом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Український ПЕН.

В організації, до складу якої входять правозахисники, письменники, науковці, освітяни, викладачі, журналісти, громадські діячі, висловили глибоке занепокоєння ситуацією, що склалася навколо виборів президента НаУКМА.

В Українському ПЕН також прокоментували рішення Міністерства освіти і науки не визнавати результати виборів у НаУКМА.

"Спроба міністра освіти втрутитися у виборчий процес чи намагання проігнорувати рішення спільноти (як-от поспішне і протиправне призначення нового конкурсу чи інші дії), на наш погляд, є порушенням принципу автономії університету, а отже – спробою обмежити академічну свободу", - наголосили в організації.

Читайте також: Студенти Могилянки оголосили страйк і збираються йти під Кабмін

"Український ПЕН вимагає від Міністерства освіти і науки України невідкладно завершити формальну процедуру для підписання контракту з обраним президентом НаУКМА, на чому наполягає вся спільнота університету та всі її організації", - заявили автори звернення.

Також у ПЕН закликали українські медіа, правозахисні та інші громадські організації виступити на захист виборів президента НаУКМА, що відбулися 27 січня.

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня 2021 року Міністерство освіти і науки оголосило конкурс на заміщення посади президента Національного університету "Києво-Могилянська академія". Вибори були призначені на 20 січня 2022 року.

На посаду балотувалися в.о. президента НаУКМА, кандидат економічних наук, доцент, в.о. декана факультету економічних наук Олександра Гуменна та голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт.

Читайте також: МОН оголосив конкурс на посаду президента Могилянки

За підсумками голосування, що відбулося 20 січня, Гуменна набрала 201 голос (33,9%), Квіт – 232 (39,1%).

27 січня відбувся другий тур виборів.

Того ж дня Квіт повідомив у Фейсбуці, що з виборчої дільниці вишу невідомі викрали одну зі скриньок для голосування.

Згодом поліція Києва повідомила, що скринька була знайдена неушкодженою на одній із вулиць біля НаУКМА та повернута виборчій комісії. За цим фактом поліція відкрила провадження за ч. 2 ст. 396 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

28 січня на сайті НаУКМА було оприлюднене повідомлення про те, що за результатами другого туру Квіт отримав 235 голосів (52,8%); Гуменна – 191 голос (42,92%). Проти всіх були 18 голосів (4,04%); зіпсований один бюлетень.

Читайте також: Скандальні вибори ректора: професор Могилянки каже, що студенти збирають страйком

1 лютого на сайті НаУКМА було оприлюднене відкрите звернення могилянської спільноти, у якому оргкомітет, Вчена рада НаУКМА, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА, Наглядова рада університету, Асоціація випускників НаУКМА, члени могилянської спільноти, партнери академії засвідчили єдність у визнанні результатів виборів, які відбулися чесно і прозоро. У зверненні зазначається, що спільнота очікує від МОН щонайшвидшого завершення формальних процедур щодо підписання контракту з Квітом.

1 лютого міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив, що Міносвіти не визнаватиме результати виборів у НаУКМА, бо вони відбулися з порушеннями, і буде оголошувати повторний конкурс на посаду президента Києво-Могилянської академії.

2 лютого МОН оголосило повторний конкурс.

Студенти академії підтримали безстроковий страйк через невизнання з боку МОН результатів виборів президента НаУКМА.

4 лютого спільнотою Києво-Могилянської академії запланована акція під Кабінетом Міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-