У Києві керівника підприємства підозрюють у незаконному використанні радіоактивних матеріалів

У Києві керівника підприємства підозрюють у незаконному використанні радіоактивних матеріалів

Укрінформ
У Києві керівник підприємства підозрюється в незаконному зберіганні та використанні радіоактивних матеріалів для надання послуг з промислово-геофізичних досліджень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ.

Працівники Департаменту забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами, спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України встановили, що у вересні 2018 року в Києві керівництво одного з підприємств, що надає послуги з промислово-геофізичних досліджень, імпортувало та зберігало на території України джерело іонізуючого випромінювання у вигляді капсули з нейтронним джерелом.

Повідомляється, що передбачених законодавством дозвільних документів на поводження з вказаними радіоактивними матеріалами у них не було.

"Згідно із законом України "Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення", роботи з радіоактивними речовинами та іншими джерелами іонізуючих випромінювань здійснюються з дозволу державної санітарно-епідеміологічної служби та інших державних органів", - зазначають в МВС.

Разом із тим, відповідно до основних санітарних правил забезпечення радіаційної безпеки України, джерело іонізуючого випромінювання не може бути предметом купівлі, імпорту, експорту, продажу, займу, оренди, володіння, використання, отримання, передачі, розміщення на земельній ділянці, установки, введення в експлуатацію, експлуатації, обслуговування, перевезення, зберігання чи захоронення, якщо це не відповідає вимогам санітарного законодавства.

Поліцейські встановили, що впродовж 2018-2021 років без передбачених законодавством дозвільних документів згадане підприємство систематично використовувало цей радіоактивний матеріал під час надання послуг з проведення промислово-геофізичних досліджень свердловин на території Харківської, Полтавської, Київської та інших областей.

Загальна вартість наданих підприємством послуг, за даними МВС, становить понад 20 млн грн.

19 січня слідчі Головного слідчого управління Національної поліції за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора повідомили про підозру керівнику підприємства у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1,3 ст. 265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України.

Зловмиснику загрожує позбавлення волі терміном від восьми до п'ятнадцяти років.

Читайте також: У порту Херсона виявили вантаж радіоактивного брухту

Правоохоронці встановлюють інших причетних до вказаного правопорушення. Досудове розслідування триває.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні правоохоронці викрили іноземця, який намагався перевезти пасажирським потягом ртуть через митний кордон України до Європейського Союзу.

За даними слідства, чоловік купив в Івано-Франківській області п'ять скляних контейнерів небезпечної речовини масою 1730 г у кожному та вартістю майже 1 млн грн.

Контейнери зі ртуттю фігурант перевозив у пасажирському поїзді сполученням "Мукачево-Кошице", розмістивши в смітнику. Виявлені вони були під час митного контролю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-