У Києві на Форумі кращих практик представили досягнення громад у соціальній сфері

У Києві на Форумі кращих практик представили досягнення громад у соціальній сфері

Укрінформ
Громади-учасники проєктів Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні 9-10 грудня представили свої досягнення у сфері соціального захисту населення.

Як передає Укрінформ, проєкти було презентовано під час підсумкової конференції щодо діяльності Фонду міжнародної солідарності з підтримки територіальних громад в Україні у сфері соціальної політики “Форум кращих практик”.

Як повідомили організатори заходу, підтримка реформи соціальної політики в Україні є одним із пріоритетних напрямків діяльності Фонду. У рамках процесу децентралізації українські громади були зобов’язані взяти на себе більшість завдань у сфері соціальних послуг. “Співпраця з майже 80 громадами з 16 регіонів, організація 7 навчальних візитів, підтримка реалізації громадами 20 проєктів у рамках грантового механізму – Фонду малих проєктів, сотні навчальних заходів та консультацій – це цінний досвід”, – зауважили у Фонді. Саме на його основі було розроблено комплексну програму підтримки громад, яку представили під час форуму.

Як зазначають організатори, створити таку програму було б неможливо без співпраці та підтримки партнерів – громад з Чернігівської, Черкаської, Вінницької та Житомирської областей.

За словами голови правління Фонду міжнародної солідарності Рафала Дзєньчоловського, модернізація соціальних послуг є суттю змін, що відбуваються в Україні. “Це критерій верифікації тих демократичних змін, які розпочалися після Майдану. Польський досвід реформування соціальної політики є корисним для України, адже ми також пройшли довгий шлях, де були перемоги і поразки. Ми дуже раді, що проєкт здійснився і виконав всі свої завдання. Для Польщі співпраця з Україною – це взаємний розвиток та взаємне натхнення”, – додав він.

Зі свого боку заступниця генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей - керівниця експертної групи Оксана Суліма зауважила, що реформа системи надання соціальних послуг надскладна. “По суті, це побудова нової системи надання соціальних послуг та здійснення соціальної роботи в громадах. В рамках децентралізації вся відповідальність з надання соціальних послуг лягла на органи місцевого самоврядування. Це справжній виклик, це непросто. Тому вдячна всім громадам, які готові навчатися, які залучають будь-яку допомогу, беруть участь у проєктах. Шановні представники громад, ваше розуміння проблематики і бажання створити щось нове, підтримати своїх мешканців є основою для побудови цієї системи. Дякую Фонду за всебічну підтримку”, – зазначила вона.

Як повідомив спеціаліст проєктів Представництва Фонду міжнародної солідарності в Україні Максим Плахотнік, організація підтримує як великі міста (наприклад, Вінниця чи Умань), так і найменші сільські громади, де населення всього 3-5 тис. чоловік.

“Всього у проєкті взяли участь 27 громад з трьох областей, а загальна кількість людей у них – 873 тис. осіб – майже як населення цілої області. Ми проводили навчальні семінари з управління наданням соціальних послуг для кожної області окремо, вчили представників громад проводити самооцінку за методикою CAF для визначення сильних сторін і сфер для вдосконалення, а також створювати грамотні проєктні заявки. Оскільки багато з наших заходів проводились онлайн, ми зрозуміли також необхідність надати партнерам одноразову допомогу під час карантину (наприклад, технічні засоби для організації дистанційної роботи і навчання або засоби індивідуального захисту). Організовували навчальні візити до Польщі на рівні ґмін та повітів... Наостанок підтримали 10 проєктів громад для підвищення ефективності соціальних послуг на загальну суму 3 млн 225 тис. грн”, – розповів він про деталі програми.

У рамках форуму також були презентовані найкращі практики, розроблені за останні два роки в рамках проєктів «Підтримка процесу децентралізації: розвиток компетенції об’єднаних територіальних громад у сфері надання соціальних послуг», який був реалізований з липня 2020 року по грудень 2021-го та співфінансований МЗС Республіки Польща та Посольством США в Україні (7-й раунд програми EmergingDonorsChallengeProgramme) та «Соціальні послуги – індивідуальна фасилітація для ефективного функціонування», реалізований в період з березня по грудень 2021 року, в рамках програми польської співпраці задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Учасники форуму також мали змогу обмінятися досвідом з польськими експертами, які ділилися своїми знаннями та практиками, розробленими в Польщі за 30 років самоврядування.

Фонд міжнародної солідарності був створений у 1997 році за ініціативи президента Республіки Польща, котрий здійснює почесний його патронат. Фонд працює під наглядом і фінансується з коштів Міністерства закордонних справ Польщі. У фокусі уваги фонду є підтримка демократичних змін, розвиток громадянського суспільства, принципів ефективного управління, розвиток місцевої демократії, передача досвіду щодо економічних та політичних трансформацій, вільних медіа та правозахисних організацій.

З 2011 року фонд підтримує низку польських неурядових організацій, які надають підтримку в кризових ситуаціях та екстрених заходах в Україні.

У 2019 році було зареєстроване Представництво Фонду міжнародної солідарності в Україні. Пріоритетними напрямками його роботи є підтримка розвитку об'єднаних територіальних громад, підтримка реформ у сфері соціальної політики, цивільного захисту та освіти.

Фото: Представництво Фонду міжнародної солідарності в Україні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-