Київрада просить МКІП передати Миколаївський костел католицькій громаді

Київрада просить МКІП передати Миколаївський костел католицькій громаді

Укрінформ
Київська міськрада звернулася до МКІП із підтримкою вимоги представників римо-католицької громади передати їй Костел святого Миколая у Києві.

Як повідомляє пресслужба Київради, рішення підтримали 83 депутати, передає Укрінформ.

«Упродовж майже 30 років віряни зверталися з численними зверненнями щодо повернення костелу парафії римо-католицької церкви. Наразі, через пошкодження будівлі вогнем, парафіяни, віряни, а також духовенство римо-католицької церкви змушені проводити служби просто неба. Віряни не мають доступу і до підвалів костелу, де раніше проходили навчання у недільній школі. Враховуючи стан будівлі та нагальну необхідність у проведенні відновлювальних робіт, представники римо-католицької громади вчергове звертаються з вимогою передати костел парафіянам та релігійній громаді в постійне користування. Це рішення дасть змогу зберегти пам'ятку від подальшого руйнування», – зазначив перший заступник голови постійної комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Григорій Маленко.

Читайте також: У костелі Святого Миколая працюють експерти - перевіряють вплив пожежі на конструкції

Депутат додав, що у 2020 році вже було прийнято рішення про переміщення Національного будинку органної та камерної музики в окреме приміщення до 2023 року, після чого, відповідно, будівлю костелу громада римо-католицької церкви змогла б повноцінно використовувати для богослужінь, проте наразі орган знищений, релігійна громада переживає, що цей процес може затягнутись.

«Для забезпечення збереження пам'ятки – Костелу святого Миколая у Києві – від подальшого руйнування та забезпечення повноцінного використання будівлі для богослужінь костел необхідно передати у постійне користування римо-католицькій громаді», – наголосив Маленко.

Читайте також: На відновлення костелу Святого Миколая зібрали вже 17,8 мільйона

Як повідомляв Укрінформ, пожежа в костелі Святого Миколая спалахнула 3 вересня ввечері на 1 і 2 поверсі органного залу і поширилася на покрівлю. О 23 год. 26 хв. вогонь був ліквідований на площі 80 кв. м. Жертв і постраждалих немає.

За інформацією міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, попередньою причиною займання було коротке замикання в органі. Вогнем було пошкоджено внутрішнє оздоблення будівлі та інструмент.

Костел Святого Миколая в Києві зведений у 1899-1909 роках в неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким.

Читайте також: Пожежа в костелі: поліція Києва не знайшла нічого, що вказує на підпал

Будівлю ділять між собою Національний будинок органної та камерної музики України, як приміщення для концертів, і парафія святого Миколая Римо-католицької церкви в Україні, яка проводить тут богослужіння.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-