Кличко хоче повернути районні ради у Києві

Кличко хоче повернути районні ради у Києві

Укрінформ
Київський міський голова Віталій Кличко ініціював розгляд Київською міською радою питання щодо створення районних рад у Києві.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Кличко у себе на сторінці у Фейсбуці.

"Я ініціюю розгляд Київрадою питання щодо створення районних рад у Києві, і вже на одній з найближчих сесій Київрада його розгляне. Прошу всі фракції та кожного окремого депутата Київради проявити мудрість та мужність при вирішенні цього питання", - зазначив Кличко.

Кличко нагадав, що районні ради у киян забрав режим Януковича у 2010 році, і досьогодні базове місцеве самоврядування в Києві не було повернуто.

Читайте також: Опалення у будинках: столична влада каже, що «моніторитиме погоду»

"Отже це рішення не лише актуальне, але і «перезріле». Сьогодні політики та посадовці найвищого рівня намагаються контролювати Київ, хоча це мають робити кияни. Саме тому повернення до районних рад – це посилення децентралізації, яку згортають останнім часом. Повернення райрад – це європейський шлях розвитку столиці на противагу спробам згорнути децентралізацію", - наголосив він.

Кличко пояснив, для чого киянам районні ради.

"По-перше, Київ занадто велике місто, щоб кияни могли особисто знати свого депутата, скаржитись та доносити ідеї. Адже кожен район міста – це спроможна громада з кількістю населення невеликого обласного центру, яка живе і розвивається. Депутати районних рад будуть на постійному зв’язку зі своїми сусідами, зможуть більш оперативно реагувати на їхні проблеми", - сказав він.

Читайте також: Кличко запевняє, що не дозволить будівництво на Микільській Слобідці

По-друге, за словами Кличка, більше представництва – більше прозорості. "Київська влада вже сьогодні є лідером серед усіх міст за прозорістю роботи – ми перші повністю відкрили детальну інформацію про бюджет міста через онлайн сервіс «Відкритий бюджет», всі закупівлі ми проводимо через сервіс ProZorro, за що місто навіть отримало відзнаку. Але демократії та прозорості багато не буває", - зазначив він.

Кличко зауважив, що запровадження районних рад дозволить киянам розуміти на що і як витрачається бюджет в їх районі, та впливати на це.

По-третє, Кличко зазначив, що більше депутатів не означає більше витрат. Всі депутати районних рад будуть працювати на громадських засадах, тобто без заробітної платні. Так само як і депутати міської ради.

"Ці та інші аргументи розуміють кияни, адже за даними різних опитувань громадської думки близько 70% киян хочуть повернути районні ради. До голосу киян мають прислухатися і центральна влада і депутати Київської міської ради", - додав він.

Читайте також: Рада може ухвалити новий закон про столицю у грудні — депутат

Як повідомляв Укрінформ, у Раді розглядається законопроєкт про місто Київ – комітет планує розглянути 900 правок.

В основі проєкту закону - розмежування повноважень голови Київської міської державної адміністрації та міського голови Києва. Згідно зі статтею 118 Конституції України, голову КМДА призначає на посаду Президент за поданням Кабінету Міністрів, а міського голову обирають місцеві мешканці.

Законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ – столицю України" Верховна Рада ухвалила в першому читанні 3 жовтня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-