Київрада: призначення Крищенка, опалювальний сезон, захоплення столичних земель

Київрада: призначення Крищенка, опалювальний сезон, захоплення столичних земель

Укрінформ
Сесія Київради 23 вересня ухвалила ряд рішень соціального й екологічного характеру

На сесії Київської міської ради у четвер, 23 вересня, депутати розглянули ряд важливих для столиці рішень. Обговорювали те, як проходитиме опалювальний сезон, як не допустити захоплення столичних земель та облаштувати в місті нові зелені зони.

Відкриваючи сесію, київський міський голова Віталій Кличко наголосив, що у зв’язку із входженням столиці в опалювальний сезон уряд повинен зафіксувати ціну природного газу для бюджетних установ (до кінця опалювального сезону) на рівні 11,2 грн за 1 м³ замість ринкових 35 гривень.

«Технічно до відкриття опалювального сезону ми готові, - сказав Кличко. – Але є інші виклики, які роблять ситуацію близькою до критичної. Це – високі ціни на газ, перекладені на місцеве самоврядування тарифи та відсутність законодавчої бази для забезпечення роботи теплопостачальних компаній». Мер повідомив, що звернувся до прем’єр-міністра з пропозиціями, підготовленими Асоціацією міст України. І прем’єр має відреагувати на них під час «Години уряду» в парламенті. 

НОВІ ПРИЗНАЧЕННЯ В КМДА

Одним із пунктів порядку денного сесії було призначення заступником голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень екскерівника поліції Києва Андрія Крищенка.

«Андрій Крищенко – патріот, справжній боєць за Україну і професіонал з принципами. Він понад п’ять з половиною років очолював столичну поліцію – в непростий час і в непростих умовах. Від реформування міліцейської системи в сучасну поліцію до забезпечення правопорядку в столиці», – представив Кличко кандидата в свої заступники. Депутати підтримали кандидатуру Крищенка на посаду заступника голови КМДА. За це рішення проголосував 91 депутат з 99 присутніх у залі. На цій посаді Андрій Крищенко відповідатиме за питання муніципальної безпеки, цивільного захисту, надзвичайних ситуацій, територіальної оборони та взаємодії з правоохоронними органами. 

ЗАХОПЛЕННЯ СТОЛИЧНОЇ ЗЕМЛІ

Окрім того, Київрада звернулася до Київської облради, Офісу генерального прокурора, НАБУ, Головного управління СБУ в місті Києві та територіального управління ДБР з приводу протиправного вилучення земель територіальної громади Києва та намагання у позаправовий спосіб змінити межі столиці.

За словами міського голови, з 1989 року і до сьогодні встановлені межі міста Києва не змінювалися. Зокрема, восени 2019 року було віднайдено межу Києва. Всі оригінали документів є в наявності. Проте Держгеокадастр протягом двох років не вносить існуючу межу міста Києва до Державного земельного кадастру, незважаючи на численні звернення Київради.

Віталій Кличко / Фото: Київрада
Віталій Кличко / Фото: Київрада

Раніше рішенням Київської облради від 9 вересня було затверджено схему планування території Київської області з розширенням її територій, зокрема, меж селища Коцюбинське, за рахунок Національного природного парку "Голосіївський", що суперечить затвердженим межам міста Києва.

Як наслідок, “деякі «сусіди» столиці, – зокрема, Коцюбинське та Козин, користуючись бездіяльністю Держгеокадастру, квапляться включити сусідні з ними землі міста Києва до своїх територій та розпорядитись земельними ділянками столиці на свій розсуд”, – підкреслив мер.

Департамент земельних ресурсів уже направив відповідні повідомлення про злочин до ДБР, НАБУ, СБУ. А мер Києва Віталій Кличко особисто звернувся до посадових осіб Київської області, Держгеокадастру і правоохоронних органів з вимогою не допустити порушення прав територіальної громади міста Києва. 

ПІЛЬГИ ТА ПІДТРИМКА ВЕТЕРАНІВ

Одним із важливих рішень Київради стало надання пільги на користування місцями для паркування учасникам антитерористичної операції на сході України, Операції Об'єднаних сил та членам сімей загиблих осіб, які мали статус учасників бойових дій.

Було також ухвалено рішення про реорганізацію спеціалізованих будинків для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та осіб з інвалідністю на вулицях Їжакевича, 3 та М.Котельникова, 32/11 шляхом приєднання їх до спецбудинку для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та осіб з інвалідністю на вул. Будищанській, 4.

Марина Хонда
Марина Хонда

Потреба в такій реорганізації, зазначила заступниця голови КМДА Марина Хонда, зумовлена необхідністю більш раціонального використання матеріальних ресурсів, удосконаленням управління закладами.

«Ухвалене рішення дозволить Департаменту соціальної політики утворити комісію, яка проводитиме реорганізацію, оптимізувати наявні ресурси системи надання соціальних послуг тощо», – сказала Хонда.

У спеціалізованих будинках міста на сьогодні проживає 165 осіб. Ухвалене рішення не лише зберігає права мешканців цих будинків на зайняті ними квартири, а й суттєво покращить якість соціальних послуг, які вони отримують, запровадить механізм перерозподілу навантаження на соціальних та медичних працівників, дасть можливість поліпшити матеріально-технічну базу закладів та матеріальне забезпечення персоналу тощо.

МАПА ДОСТУПНОСТІ

Сесія підтримала створення Мапи доступності міста Києва.

Як зазначила ініціаторка проєкту рішення, секретарка постійної комісії з питань екологічної політики Євгенія Кулеба, рішення передбачає позначення на мапі інформаційно-аналітичної системи «Управління майновим комплексом територіальної громади міста Києва» безбар'єрних маршрутів та місць, доступних для маломобільних людей.

Також передбачено включення відповідного сервісу до додатка «Київ Цифровий».

Відповідно до прийнятого рішення, буде створено програмний модуль «Інформаційна база об’єктів соціальної сфери в місті Києві» та інформаційний шар «Мапа доступності міста Києва». 

ДВІ СПЕЦШКОЛИ НА ЛІВОМУ БЕРЕЗІ

У Дніпровському районі столиці дві спеціальні школи-інтернати будуть перетворені на спеціальні школи.

За словами заступника голови КМДА Валентина Мондриївського, перейменування спеціальних шкіл-інтернатів відбувається відповідно до вимог Закону України «Про повну загальну середню освіту». В обох закладах продовжать навчання діти з інвалідністю, де для них створені найкомфортніші умови.

Проєкт покликаний забезпечити в Києві права на освіту дітей з інвалідністю в загальноосвітньому просторі та створити для них оптимальні умови. 

НОВІ ЗЕЛЕНІ ЗОНИ

Частину території Дніпровського лісництва “Квітковий рай” рішенням Київради оголошено ботанічною пам’яткою місцевого значення, пам’яткою природи місцевого значення. Вказана територія займає площу 0,8 га та знаходиться на балансі КП «Дарницьке лісопаркове господарство». 

Цінність цієї території полягає в тому, що тут представлені понад 100 видів рослин, зазначила депутатка Київської міської ради Олеся Пинзеник.

«Велику цінність на вказаній території становлять великі популяції двох рідкісних первоцвітів, а саме сону широколистого та сону чорніючого, що внесені до Червоної книги України. Враховуючи ботанічне різноманіття об'єкту, важливо оголосити його територію ботанічною пам'яткою природи місцевого значення», – сказала Пинзеник.

Зокрема, сон широколистий охороняється згідно з Бернською Конвенцією про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.

З метою збереження і відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного та тваринного світу – рішенням Київради фрагментові Дніпровського лісництва «Вікові дерева сосни» присвоєно статус ботанічної пам’ятки природи місцевого значення. Ця територія займає площу 1 га, і на ній представлено широке різноманіття флори та фауни, у тому числі – цінні рідкісні види.

«Необхідно встановити особливий режим охорони для унеможливлення забудови даної території та умисного знищення рослинного різноманіття», – підсумувала Пинзеник.

Ольга Савченко

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-