У Києві – акція пам'яті Георгія Гонгадзе

У Києві – акція пам'яті Георгія Гонгадзе

Фото
Укрінформ
В ‌Іллінському‌ ‌сквері‌ ‌в‌ ‌Києві відбувається акція‌ ‌пам’яті‌ Георгія‌ ‌Гонгадзе, приурочена‌ ‌до‌ ‌21-их‌ ‌роковин‌ ‌вбивства журналіста.‌

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, учасники акції — журналісти й правозахисники — прийшли з фотографіями ‌Гонгадзе.

"Для українського с‌успільства і для міжнародної спільноти надзвичайно важливо знати доказово, хто був замовником вбивства журналіста ‌Гонгадзе... І це є частиною вимог рішення Європейського суду з прав людини, яке було ухвалене у 2005 році та досі залишається невиконаним. Невиконаним через те, що Україна не здійснила системних змін, не тільки тому що замовників не знайшла і не показала, але так само не здійснила системних змін для того, щоб праця журналістів була безпечною", - наголосила представниця сім'ї Гонгадзе правозахисниця Валентина Теличенко.

Акція пам'яті Георгія Гонгадзе у Києві / Фото: Юлія Овсяннікова, Укрінформ

Читайте також: Офіс генпрокурора розслідує 297 кримінальних правопорушень щодо журналістів

Правозахисні та медійні організації озвучили звернення до української влади із закликом ефективно й прозоро розслідувати вбивство Гонгадзе та інших українських журналістів, а також виконати вимоги Комітету міністрів Ради Європи у справі Гонгадзе.

Акцію організує ‌‌премія‌ ‌імені‌ ‌Георгія‌ ‌Гонгадзе ‌у‌ ‌партнерстві‌ ‌з‌ ‌‌Центром‌ ‌прав‌ ‌людини‌ ‌ZMINA‌.‌

Премія імені Георгія Гонгадзе — відзнака та екосистема ініціатив для незалежних журналістів, заснована Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською бізнес-школою, Асоціацією випускників kmbs та виданням “Українська правда”. Премія вручається раз на рік, 21 травня, в день народження Гонгадзе.

Лауреатами Премії були Вахтанг Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020), Мирослава Барчук (2021).

Як повідомлялося, День пам'яті українських журналістів відзначається з 2007-го щороку в третю п'ятницю вересня й приурочений до дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе.

Читайте також: Посольство США зробило заяву у день пам’яті Георгія Гонгадзе

Гонгадзе зник 16 вересня 2000 р., а 2 листопада в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдено тіло, в якому друзі та родичі впізнали тіло журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердило, що знайдений труп - це тіло Гонгадзе. Однак, лише у лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею «Навмисне вбивство», а у вересні 2002 року визнала, що знайдене в Таращанському лісі тіло належить Гонгадзе.

Читайте також: У Києві провели панахиду за загиблими українськими журналістами

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

Колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача 29 січня 2013 року було засуджено до довічного позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-